Namnsättning

Båtens namn s/y Blue Bird har en egen historia och även ett eget litet kapitel; Båtens namn, s/y Blue Bird, här tänkte vi berätta om namnet som sats på akterspegeln.
Semester 2008 - 043 - Blue Bird på Lindholmen

Montering

1.  När namnet väl var bestämt var frågan om hur det skulle skrivas på båten. Vi har sett andra båtar som har sitt namn på sidorna, både i större och mindre textstorlekar. Detta tilltalade inte oss, åtminstone inte på den här båten, vi ville ha namnet på akterspegeln. Det är dock inte helt lätt på en båt där akterspegeln fått en hel del funktioner och därmed saknar stora släta ytor att sätt namn på. Ett tag lekte vi med tanken att sätt namnet högt upp på antingen styrbord eller babord sida men strök det ganska fort. Där hade textstorleken blivit så liten att det knappt gått att läsa på lite avstånd samt att namnet då ofta varit skymt då vi ofta förvarar våra fendrar hängande där. Vi fastnade till slut för alternativet på bilden ovan.

2.  Efter lite laborerande kom vi fram till att ett typsnitt som heter Copperplate Gothic var passande. Vi tycker det är stilrent och enkelt men med lite finess utan att bli pråligt. Beställningen på att tillverka texten innehöll följande information, förutom vad som skulle skrivas förståss:

a.    Färg: RAL 5013 Som är färgkoden som Bavaria använder på skrovlinjen. Denna fick ändras till då Systemtext inte hade tillgång till folie i RAL-kullörer. Skillnaden, om det är någon, går inte att se med blotta ögat. Texten har nu kulören ____.

b.    Textstorlek: Texten Blue Bird har höjden 10 cm och Göteborg har höjden 6 cm.

Blue Bird Göteborg

3.  Monteringen görs som alltid då självhäftande dekor eller text skall monteras. Efter att ytan rengjorts ordentligt spruts en blandning av vatten och lite diskmedel på ytan där texten skallplaceras. Så länge inte vattnet har pressats bort och torkats upp så kan läget justeras tills man är helt nöjd.

4.  För att texten skall hamna rätt tejpar vi fast den med maskeringstejp i alla hörn samt på mitten. Sedan tar man en sida i sänder och låter fixeringspappret som håller bokstäverna på sina respektive inbördes platser sitta kvar och fasttejpad på mitten. På så sätt behöver man inte jobba med hela namnet på en gång men behåller ändå bokstäverna inbördes förhållande.

Summering

Vi är mycket nöjda med resultatet och monteringen var inte alls besvärlig, även om det känns som om man bara har ett försök och att misslyckas inte riktigt är ett alternativ.
 

Kostnad totalt:

500:-

Kostnad för att låta tillverka texten i rätt kulör och font.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

1.000:-

Billigare än så kan man nog inte få någon att åka ut och montera.

Tidsåtgång:

1 h

En stunds mätande och lite söl med vatten och diskmedel.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Diskmedel och vatten samt en liten plastskrapa är allt som behövs.