Båtens namn, s/y Blue Bird

Vi har givit vår båt ett namn som är inspirerat av Västkusten, en plats som hon oftast kommer att seglas på, och som genom Evert Taube har fått många sånger som minner om segling och livet på havet. Evert Taube växte ju upp på Vinga och vi ser honom gärna som Västkustbo även om han tydligen var en del tid på ostkusten med.

s/y Blue Bird har fått sitt namn för att det är ett fint namn, är kort och enkelt samt gångbart även om man lämnar Göteborgs skärgård. Givetvis finns det en hel del inspiration från Evert Taubes visa ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull”. Visan berättar en historia om briggen Blue Bird från Hull som på julnatten 1872 skall ha förlist i en storm någonstans utanför Hållö och att en ung styrman, Karl Stranne, stod surrad till rors och följde med skeppet ner i havet. Detta är inte sant, men det gör ju inte visan sämre för det. Det finns mycket information på Internet om Evert Taube och hans otaliga visor. Om just ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull” kan man läsa mer på en utförlig sida om Evert Taube, där ges också lite mer fakta om de verkliga omständigheterna den omtalade julnatten! Även frilansjournalisten Anna Frost har skrivit en kort och utforskande text om Evert Taube och hans ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull” som återfinns på hennes hemsida.

För den som inte känner till Evert Taubes klassiska visa ”Balladen om briggen Blue Bird av Hull” så har jag hitta två varianter på YouTube som ger två olika tolkningar av samma visa:

Elina Järventaus Johansson

Elina har en fin röst och gör en stämningsfull tolkning

Joakim Thåstöm

En något råare variant men inte mindre stämningsfull för det.

Sofia Karlsson

En fin tolkning i en upptagning från Taubespelen på Ängö 2006.