Trappstegsbelysning

Belysningen i båten är i originalutförande ganska tråkig och definitivt inte mysig. Vi kom på att man kunde göra en belysning under trappstegen som både är en bra mysbelysning och samtidigt väldigt funktionell. Om man skall upp på natten oavsett om man ligger förtöjd eller är ute på nattsegling så vill man inte tända upp så mycket men fortfarande kunna se trappan.

Montering

1.  Vi satte upp två LED-ljuslister, på undersidan av de två nedersta trappstegen.

2.  På det undre trappsteget placerades ljuslisten en bit ut ifrån motorskottet för att få en bättre ljusspridning ut på golvet. Vanligtvis har vi ett antal skor stående under trappan och det är inte dom vi i huvudsak vill lysa upp utan golvet framför.

3.  På det andra trappsteget, som inte är lika djupt som det nedre trappsteget, placerar vi ljuslisten längst in mot motorskottet. Då får man en behaglig belysning på motorskottet och risken för att man river sig på armaturen när man går i trappan minimeras.

4.  En strömbrytare placeras på babord sida utanför stegkonsolen på det andra trappsteget. Vi använder en helt vanlig sladd-strömbrytare som skruvas fast genom botten

5.  Kabeldragningen görs från strömbrytaren till vår motorrumsbelysning.
DSCF0011 DSCF0039

Summering

Detta gav en riktigt trevlig belysning som vi är klart nöjda med. Den är lätt att nå och tända så att man kan få på sig skorna om det skulle vara lite bråttom upp i sittbrunnen. Men den får ofta vara tänd för att skapa en mysig belysning i ruffen.
 

Kostnad totalt:

600:-

Här ingår ljuslisterna, övrigt installationsmaterial hade vi sedan tidigare.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

500:-

Ungefär en timmes arbete om man skulle köpa detta jobb.

Tidsåtgång:

2 h

 

Svårighetsgrad:

Lätt!