Extra högtalare till VHF-radion

Den VHF-radio vi valde har en utgång för en extern högtalare men inte någon förlängning av mikrofonen, vilket gör att man för att sända alltid måste gå ner i ruffen. Detta kan man kanske ha synpunkter på men detta var för oss ett bra alternativ. Som komplement borde man kanske ha en handburen VHF som vid nödfall kan användas även från sittbrunnen. Däremot är det ju inte fel att kunna höra trafiken på VHF-kanalerna, inte minst väderprognoserna från Stockholm Radio. Vi köpte alltså en enkel VHF-högtalare hos vår hovleverantör Hjertmans för att inte behöva bli döva nere i ruffen för att kunna höra VHF-trafiken.

Montering

1.  Den stora frågan var givetvis var den skulle placeras. Under starten av Volvo Ocean Race 2009 i Marstrand provade vi med en temporär placering under sprayhooden och kunde klart och tydligt höra sjöräddningens och kustbevakningens insatser för att dra Telefonica Blue av grundet utanför Bussholmen!
Ljudmässigt var det en mycket bra placering men i alla andra perspektiv inte så lyckat. Vi ville ha en dold placering utan nya håltagningar i skrov eller däck.

2.  Valet av plats blev egentligen en vild test som föll riktigt väl ut. Vi satte helt enkelt högtalaren på insidan av skottet i aktern precis ovanför ventilationsgallret i utgången till badbryggan.
DSC00399

3.  Högtalarkabeln förlänger vi och drar den längs samma tjocka kabelstam som allt annat följer från navigationsbordet och akteröver och stripas fast den sista biten längs matningen av akterlanternan.

4.  Vi har nu ett system med två högtalare, en i ruffen och en i sittbrunnen, men endast en volymkontroll som alltså är den i själva VHF-radion. Om man nu inte vill låta båtgrannarna i hamnen höra vår VHF så måste vi även kunna stänga av den externa högtalaren på ett smidigt sätt. Detta löste vi genom att köpa en brytare från Roca (samma utseende som alla andra ”icke Bavaria” brytare, t.ex. ankarspelet i aktern eller fläktbrytaren till värmaren) som vi placerade strax till höger om VHF-radion.

5.  När brytaren var klar att trycka på plats visade det sig att dess funktion inte riktigt motsvarade mina önskemål. Jag trodde i min stilla enfald att en knapp med LED-lampa skulle ha en funktionsindikerande koppling på LED-lampan, men icke! När man väl kopplat 12V till LED-stiften på brytarens baksida så lös lampan konstant. Efter en hel del letande hade inte varken Hjertmans, Watski eller ens importören själv den brytare som jag vill ha, trots att den fanns i deras artikelregister. Efter att jag pratat i flera omgångar med Roca Industri AB i Stockholm kom dom med en lösning. Dom ordnade en 2-polig On-On-brytare med LED som jag med lite byglingar kunde få att bete sig som den brytare jag ville ha, Tack Martin på Roca i Stockholm!

Summering

Lite dämpning på ljudet är det då högtalaren sitter lite inunder och inte kan riktas rätt mot den plats man står på vid ratten men man kan utan problem uppfatta vad som sägs på VHFen utan att man blir lomhörd nere i ruffen. En klar förbättring!
 

Kostnad totalt:

159:-

Kostnaden omfattar endast högtalaren.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

?

Detta lämnar man helt enkelt inte bort till en marina!

Tidsåtgång:

2 h

Lite planerande, kabeldragning och monteringsarbete.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Inte speciellt.