FM-radio och CD-spelare

Att vi skulle ha en radio ombord var givetvis aldrig någon fråga att ta ställning till. Ur ett rent säkerhetsmässigt perspektiv så skall man ha en FM-radio ombord för att kunna lyssna på SMHI’s sjövädersrapporter. Att den dessutom för det mesta kommer att fungera som trivselskapande musikanläggning är enbart ett plus. När vi ändå skall köpa en FM-radio så kan man lika gärna se till att den uppfyller så många önskemål som möjligt. Vi har flera iPod i familjen med hyfsad lagringskapacitet för musikfiler, så att kunna spela musik från dessa var ett högt önskemål tillsammans med att även kunna spela vanliga musik-CD. Vi fastnade för en Alpine modell (CDE-9873RB) som är en AM/FM-mottagare  med RDS-funktion och CD-spelare. Den har dessutom en iPod-port som gör att man kan ansluta sin iPod med en kabel och därigenom få tillgång till all musik i iPoden samt söka och välja musik att spela direkt från radion panel. iPoden kan då ligga väl skyddad i ett stuvfack i närheten och samtidigt bli laddad via kabeln till radion. Avslutningsvis har ”radion” även en ingång på framsidan för extern ljudkälla som till exempel en annan MP3-spelare eller ljudutgången från en dator. Ett bra val för oss!  

Montering

1.  Valet av plats att montera radion på var ganska enkelt då vi i en annan Bavaria sett en vanlig ”bilstereo” monterad i båtens manöverpanel 302, alltså den med 240V-installationerna. Den panelen har innan vi sätter igång ett stort tomt fält över säkringarna och vägguttaget. Det finns en anvisning på baksidan som håller standardmåtten för en vanlig ”bilstereo”.

2.  Efter en hel del pillande (givetvis med all ström avslagen) fick vi loss alla fyra små vingmuttrar som höll 302-panelen på plats, och man kunde komma åt att arbeta ordentligt.

3.  Med en vass skalpell skar vi ut efter markeringen och monterad radion i hålet, som passade perfekt, med radions tillhörande spännskruvar.

4.  Högtalaranslutningarna görs via en multikontakt på bakstycket. Hur högtalarinstallationen har gjorts kan läsas i avsnitten Högtalare i salongen och Högtalare i sittbrunnen. Radion har fyra högtalarutgångar och vi ansluter salongens högtalare till höger och vänster fram medan sittbrunnens högtalare ansluts till höger och vänster bak. På så sätt kan vi styra var ljudet skall komma direkt från radiopanelen, inne, ute eller både och.

5.  Radion skall strömmässigt anslutas på tre punkter. Den första är nollan som finns lätt tillgänglig på nollskenan rakt bakom manöverpanelen. Den andra är +12V via det som på en bil kallas för tändningslåset. Denna ansluter vi till manöverpanelen 301 och knappen med två noter på som är till för just radioutrustning. Den tredje anslutningen skall vara +12V konstantspänning. Den skall alltså alltid vara spänningssatt för att hålla radions minne. Den ansluter vi direkt på huvudbrytarens matningssida, som ju i praktiken är direkt på batteriets pluspol.

6.  Antennanslutningen var vi inledningsvis lite osäker på hur vi ville göra. Vi hade några alternativ; antenn i masttoppen, liggande bilantenn i kabelrännan under relingslisten eller anslutning till något av vanten. Under sommaren har vi kört med 1,5 meter FK-elkabel som bara stuckits in i antenningången. Det fungerar hjälpligt men när signalerna är svaga så är mottagningen inte alls bra. Vi har fastnat för varianten med en antenn i masten, för vi har redan den sittande där! Vi har tänkt oss att köpa en FM-VHF-splitter till antennkabeln och på så sätt nyttja VHF-antennen även till FM-radion. Detta är alltså än så länge på önskelistan men vintern 2008-2009 kan det no bli verklighet!

7.  Tyvärr var det något fel på den manöverpanel 301 som vi hade fått i vår båt så Bavariavarvet i Henån bytte ut den. Då tog dom även upp ett nytt hål i den nya panelen och monterade radion på nytt. Det arbetet gjordes inte direkt med en kirurgs handlag utan vi fick en liten ful bubbla just under radion där den grå folien släppt från den hårdare underlagsskivan. Fult och irriterande även om det inte är allt för stor skavank.

8.  Färdigmonterad och klar ser radion ut så här (inklusive bubblan från Bavariavarvets slarviga montering!!):
DSCF0028
 

Summering

Vi är väldigt nöjda med valet av båtradio. I princip samtliga funktioner har kommit till nytta. CD:n har vi använt för att lyssna på ljudböcker, iPod-ingången har spelat en hel del musik och den externa ingången på radions framsida har vi använt för att ansluta en laptops ljudutgång då vi tittat på DVD. Det senare ger en helt otrolig ljudförbättring och man får näst intill en biokänsla när man väntar ut ett ruskväder med en bra DVD J.
 

Kostnad totalt:

1.980:-

Då ingår radion med monteringsskruv, en antennanslutning för övergång till koaxialkabelsamt Ipod-kabel (190:-).

”Gör-det-själv”-förtjänst:

1.500:-

Ungefärligt uppskattat men det blir troligen lite dyrare än om man skulle montera samma sak i en bil, som normalt är bättre förberedd för radiomontage.

Tidsåtgång:

2 h

Håltagning, montering och strömanslutning är inkluderat. Högtalarmontering ingår inte då dessa finns som egna projekt

Svårighetsgrad:

Lätt!

Det enda som kräver lite tankearbete är den elektriska anslutningen.