2013-08-04 – Dag16 – Vrångö -  Ramholmen

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

08:45

Hamn:

Vrångö

Ankomst kl:

13:06

Hamn:

Ramholmen

Distans:

22,1 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

NV 2-3 m/s, sakta ökande och vridande till V 3-5 m/s

Väder:

23°C Strålande solsken ännu en dag!.

Gångtid:

4:21 h

Motortid:

2:31 h

Total Motortid:

353,8 h

 

När vi vaknar är det början på ännu en jättefin sommardag även om temperaturen är en aning lägre sedan fronten passerade igår. Jag och Susanne går upp strax före 8 och tänker ge oss av så fort vi bara kan. Paret i motorbåten som ligger utanför oss har gått barfota i två dagar och när regnet kom drog dom också med sig ett halvt grustag över vår båt så en avspolning och skurning är i det närmaste ett måste innan vi ger oss av, man undrar om dom är delägare i Sabema! Slangen plockas fram samt skurhink och Ajax. Så härligt det är att bli av med allt grus! När vi är klara väcker vi våra grannar, dom med känningar i grustagsbranschen, och ger dom några minuter att göra sig klara för att släppa ut oss. Vi vill ju inte gärna ge dom en chans att springa ytterligare några gånger över vårt fördäck.

När vi äntligen kommer iväg så blåser det ju som det gjort så många gånger denna sommar, alldeles för lite. Vi går för motor innanför Styrsö för att ha något roligare att titta på samtidigt som vi äter vår frukost. Vi möter Styrsöbåten och man får lite av en Saltkråkan-känsla för detta är riktigt mysigt att uppleva en solig sommarmorgon.

DSC00270.JPG

DSC00294.JPG

När vi så småningom passerat Rivöfjorden och kommit upp till Varholmen har vinden vridit något men samtidigt ökat så det känns härligt att kunna hissa segel och glida upp genom Kalvsund. Här är det verkligen klassisk västsvensk segelsommar med mängder av segelbåtar och Bohuslän som passerar på väg norrut.

DSC00320.JPG

DSC00327.JPG

Vi passerar Björlanda Kile men vill i alla fall lägga oss en natt i en riktig naturhamn, för det har det ju inte blivit så många utav denna semester. När vi närmar oss Marstrand fattar vi ett snabbt beslut och går in på Ramholmen, som vi varit på så många gånger förr. Vi kommer ganska långt in i viken och kommer få bra skydd från den sydvind som skall komma under natten. Iar gör det ju alltid på Ramholmen men det är ju inte så mycket vind nu så det blir en alldeles perfekt natthamn för oss. Varmt är det igen och badtemperaturen är hela 22,4°C så det är helt underbart att bada. Snorklar och simfötter kommer fram och båten får sig en liten tvätt och översyn även under vattnet. Propellern har lite havstulpaner men det verkar inte vara så farligt.

 På kvällen blir det grill på berget och jag tar, lämpligt nog när vi ligger bara ett stenkast från Marstrand, äntligen fram boken jag bestämt mig för att läsa denna sommar. Det är Ann Rosmans Mercurium som ju till stor del utspelar sig i Marstrand och bland annat handlar om Metta Fock, som varit den enda kvinnliga fången genom tiderna på Carlstens fästning, och som dessutom satt där ”på bekännelse”. En riktigt bra bok som jag inte kan släppa förrän en bit efter midnatt!