Sittbrunnskapell

Sittbrunnskapellet har vi givetvis inte gjort själva och vi har faktiskt inte heller monterat det, för monteringen ingick i priset. Att vi skulle ha ett sittbrunnskapell var det egentligen aldrig någon diskussion om för vi har väldigt goda erfarenheter av hur mycket extra värde detta utrymme ger, framför allt vid sämre väder. Dessutom är sittbrunnskapellet, som sys och levereras från Kapell & Annat i Limhamn, konstruerat så att man kan demontera båda sidostyckena och bakstycket så att man får ett stort och stabilt solskydd då vädret är på sitt bästa humör.
DSCF0054 DSCF0055

Semester 2008 - 087 - Lindholmen Semester 2008 - 045 - Blue Bird på Lindholmen

Summering

Hittills har vi haft båten och kapellet i två somrar och kan konstatera att det rent designmässigt har fungerat alldeles utmärkt. Det är stabilt men samtidigt lätt att både montera och demontera. Det är dessutom så högt att man har full ståhöjd under om man inte är ovanligt lång.

Däremot har vi haft problem med att kapellet inte har varit vattentätt, ja det har faktiskt regnat in så pass mycket att vi inte kunnat vara i sittbrunnen annat än vid kortare skurar. Blir det lite mer ihållande regn läcker det igenom i stort sett i alla sömmar. Första året hade vi kontakt med Kapell & Annat om detta och dom sa att så skall det givetvis inte vara och ordnade både nytt sittbrunnskapell och ny sprayhood efter att vi visat bilderna nedan. Det var aldrig någon diskussion om att detta var fel och behövde åtgärdas. Dom förklarade att man hade haft fel nålar i symaskinerna och att tråden inte var grov nog för att svälla i hålen så att det skulle bli tätt.

DSCF0026 DSCF0022

Nu har vi varit ute med våra nya sittbrunnskapell och sprayhood under en vår och sommar, som blev helt underbar och nästan helt saknade regn så läckaget drabbade oss inte så hårt, för det finns tyvärr kvar. När sommarens näst intill helt regn- och vindfria veckor tog slut kom ett rejält regnoväder som varade i ett dygn. Då gjorde läckaget sig påmint igen. Bilderna nedan är tagna mitt i regnovädret den 4:e och 5:e augusti.

Semester 2008 - 413 - Skärhamn Regnoväder Semester 2008 - 437 - Skärhamn Regnoväder

Med lite vilja kan man kanske spåra en aning mindre läckage på vissa ställen medan man på andra ställen ser en avsevärt sämre täthet. Redan förra året sa Kapell & Annat att det kan ta några regnskurar innan tråden har dragit åt sig så mycket vatten att den svällt och tätat hålen efter nålen. Våra nya kapell har suttit uppe i stort sett alla dagar båten har legat i hamn sedan hösten 2007, alltså ungefär en och en halv månad förra hösten och två månader i våras. Det skulle förvåna mig om de Göteborgska regnmängderna inte skulle räcka för att få tråden att svälla om allt är gjort på rätt sätt.

Efter ytterligare kontakt med Kapell & Annat efter semestern hade dom inte något bra svar eller förklaring till att problemet fortfarande finns kvar, på den andra uppsättningen kapell man sytt upp till oss. På hösten ber dom oss skicka ner allt ihop till deras verkstad i Limhamn. När vi väl får tillbaka vårt tält och sprayhood, så har dom inte sytt nya utan impregnerat dom med någon slags spray. Vi är klar besvikna på att vi fått betala dyrt för någonting som inte håller måttet och sedan ”lappas ihop” för att nå acceptabel kvalitet men när vi monterat allt så visar det sig i alla fall vara helt tätt. Det kommer inte ens in en droppe när det regnar så rent funktionsmässigt finns det absolut ingenting att klaga på längre. Man är ju lite fundersam om det kommer att hålla i längden, men efter nu sammanlagt hela fyra säsonger med detta kapell har vi fortfarande inte sett något läckage. Det verkar som om Kapell & Annat har lyckats fixa det hela på ett riktigt bra sätt och börjar det läcka igen får vi väll be om en sprayburk av det slag dom använde för att åtgärda vårt problem mförra gången!

Som ett plåster på såren för allt besvär och läckage bjuder dom på ett ratt och pedistalskydd som vi verkligen har haft nytta av Då bordet och alla instrument i pedistalen nu alltid är väl skyddade även utan att sätta upp hela sittbrunnstältet.

Sammanfattningsvis en bra konstruerad lösning men med en inledningsvis klart undermålig kavalitet! Det hela löste sig dock till slut.
 

Kostnad totalt:

18.559:-

Sittbrunnskapellet med rostfria bågar och montering ingår i priset. Sprayhooden fick vi med som en mässrabatt när vi skrev kontraktet.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

0:-

Möjligen kan man göra monteringen själv, det verkar inte så kompliverat men jag vet inte om man fick med monteringsmallar och beskrivning. Dom underlättar ju väsentligt!

Tidsåtgång:

? h

Ja med tanke på allt strul vi haft så springer timmarna iväg. Packa och skicka så stora paket blir ju lite stökigt samt alla av och påmonteringar i onödan.

Svårighetsgrad: