2009-07-26 – Dag 9 – Ekenäs -> Gluppö

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

09:27

Hamn:

Ekenäs

Ankomst kl:

14:00

Hamn:

Gluppö

Distans:

21,3 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

N-V 2-5 m/s

Väder:

22°C Soligt och i början helt molnfritt

Gångtid:

4:33 h

Motortid:

2:54 h

Total Motortid:

62,3 h

 

Efter två dagar på Koster och en riktigt fin dag i antågande beslutade vi oss för att segla söderut igen. Familjen Andersson var på väg upp till Koster och det hade varit roligt att träffa dom men vi ville helt enkelt inte ligga kvar en dag till och vi hade ju redan stora delar av Koster redan igår. Vi får helt enkelt se till att träffa dom senar på något vis, kanske på en ö dit dom seglar i sin egen båt, som av Karin har fått det tillfälliga namnet ”Vilda Bananen”.

Vi lättar ankar och går för motor över Kosterfjorden få det inte är mer än 1-2 m/s i vind. Vi fortsätter ner in mot Resö och genom Havstenssund innan vinden frider från nord till väst och ökar något. Vi sätter segel och får en underbar och lugn segling i ca 5 knop ner mot Fjällbackas skärgård.

DSC00723

En härlig och ganska typiskt västkustsk vy över fyren Svangen på Stora Svången i Kosterfjordens södra inlopp.

Strax norr om Gluppö tar vi ner seglen igen och tänker påbörja jakten på en lämplig förtöjningsplats inför den kommande västvinden på 8-12 m/s. Vi blir faktiskt kvar i Gluppö och lägger oss först på dragg i den södra basängens västra del. Vi hade i princip bestämt att ligga kvar så när en av Kryssarklubbens bojar blir ledig så vi smiter snabbt över och tar den, så har även vi fått valuta för medlemsavgiften. Bojen ligger ovanligt nära land så inledningsvis är vi lite fundersamma men djupet är hela 8 meter och när båten väl är förtöjd ligger vi riktigt bra.

DSC00739

Till och med sightseeing-båtarna hittar in i det lilla sundet i söder av Gluppöbasängen

Dagen avslutas med årets första semesterdopp från båten, efter 9 dagar ombord, skandal!! Tvätt av vattenlinjen står högt på önskelistan och visar sig vara mycket behövligt. Vi släpade på ett mindre korallrev av havstulpaner på båtens aktre tredjedel. Det är den baktunga Blue Bird som med fulla tankar har en del yta utan bottenfärg liggande i vattnet och där har det växt rejält. En halvtimmes skrapande, gnidande och putsande i det 18-gradiga vattnet gör att man blir riktigt kall. En varm sötvattendusch på badbryggan som avslutningen gjorde att man kände sig nöjd med insatsen. Även dingen blev upplyft och avtvättad och rengjord från begynnande påväxt. Nu är vi riktigt nöjda med vår insats och kan gå till sängs för första natten liggande vid en SXK-boj. Vinden är tilltagande och man undrar om man kan sova ordentligt när vi pendlar fram och tillbaka.