2009-07-27 – Dag 10 – Gluppö

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

--:--

Hamn:

Gluppö

Ankomst kl:

--:--

Hamn:

Gluppö

Distans:

0 NM

Snittfart:

- knop

Vind:

SV-V 8-12 m/s

Väder:

17°C Regn och molnigt, bara uppehåll korta stunder under eftermiddagen

Gångtid:

0:00 h

Motortid:

0:00 h

Total Motortid:

62,3 h

 

En natt som var lite dramatisk. Det hela började med att jag var uppe vi 3-tiden för att försöka ordna en förtöjning i bojen som inte var så benägen att gnaga på staget till peken. Då noterade jag att en av båtarna väster om oss hade draggat ett 30-tal meter. Jag hade knappt hunnit ner i kojen igen innan hojtandet började där uppe, då hade båten tydligen släppt helt och dom hade drivit ner i berget norr om oss. Jag vet inte om dom slog i eller vaknade av någonting annat men det blev en massa aktiviteter i båtarna runt omkring oss. Knappt hade detta inträffat så kommer ytterligare en båt farande mitt i viken med ett par knops fart. Återigen en massa ropande och skrikande innan dom vaknar i denna båt men som tur var får deras ankare grepp och färden stannar upp. Dom ligger dock farligt nära en av de andra SXK-bojarna och måste flytta sig omgående för att undvika en krock. Det sitter en kille på fördäck i 12 m/s och duggregn, mitt i natten och försöker dra upp deras ankare och kätting för hand. Han sitter där i nästan en timme så han är troligen riktigt nedkyld. Ännu ett bevis på underligt sjömansskap i fritidsbåtarna. Innan detta har ordnat upp sig och jag kunna konstatera att inga andra båtar verkar komma i vår riktning så ha klockan blivit strax efter fem och det börjar ljusna ovanför regnmolnen. En riktigt trött och jobbig morgon!

Vi sover så länge vi kan och går inte upp förrän vid halv tio och jag och Susanne känner oss ganska trötta. Vädret är uselt, regnet och vinden fortsätter utan uppehåll och vi kurar bara ihop oss med en bok, spelar spel eller lyssnar på skivor. Till en början är det många båtar som lämnar hamnen och det glesas ut rejält runt om oss. Först sent på efter middagen kommer det in en och annan båt, framför allt danskar och norrmän för att söka lite skydd för vädrets makter. När regnet upphör någon gång passar vi på att ro in till toaletten på ön akter om oss men det är klart svårt att ro dingen tillbaka rakt mot sjö och vind på ca 10 m/s, tur att det inte är mer än ca 30 meter.

DSC00750

DSC00753

Mot kvällen avtar vinden och vrider lite mot väst igen och vi får hoppas att det blir lugnare inatt. Vi pratade med Linda på Tummelisa och fick reda på att Philippe hade ramlat och slagit upp underläppen rejält. Nu var det tydligen ganska bra med honom men dom fick lägga ytterligare en dag på Björholmen för att med taxi kunna komma till en tandläkare för undersökning. Vi får hoppas att han inte skadade sina tänder och att vi kan träffa dom senare i veckan.