Belysning pentrybänken

Ljusinsläppen i salongen i en Bavaria 37 Cruiser från 2007 är visserligen bra, så när solen är uppe så har vi inget behov av att tända några lampor. Men när solen gått ner och det är höst så finns bara standardbelysningen i rufftaket som ljuskälla då man står i pentryt och lagar mat. Den belysningen är inget annat än en ledbelysning (dock ej LED!) och dessutom en ganska dålig sådan. Vi ville förbättra ljuset vid spisen och arbetsbänken och fastnade för en 12V halogenbelysning som vi monterade under överskåpet i det lilla facket mellan skåpen i pentryt. Det är en armatur från SG-armaturen på 2x20W som heter Chef BST Halogenramp. Den 240V-12V transformator som sitter i armaturen kopplades bort och båtens 12V-system anslöts direkt till ljuskällorna.

Montering

1.  Monteringen av armaturen var ganska enkel. Den fästes i överskåpets botten med några träskruv. Den placerades så långt ut från skrovsidan som möjligt för att få så bra ljusspridning som möjligt. Tändning och släckning av belysningen görs med en strömbrytare på armaturen.

2.  Matningen till armaturen tar vi från babords akterhytt där vi kapar matningen till hyttens belysning och ansluter oss i en nyuppsatt kopplingsdosa. Ett litet hål borras i skåpsväggen akterut för att nå ända fram till armaturen med kabeln.

3.  På bilden nedan syns resultatet som vi är mycket nöjda med. Bilden till vänster har en liten rörelseoskärpa för att jag inte kunde hålla riktigt stilla när kortet togs, jag ville inte ta med blixt för då döljer man resultatet en aning.
DSCF0038 DSCF0010

Summering

Vi är mycket nöjda med resultatet. Arbetsbelysningen i pentryt har blivit avsevärt förbättrad. Att lamporna dessutom lyser till stor del på träpanelen på skrovsidan gör att ljuset får en väldigt varm och behaglig ton och därmed blivit långtmer än bara arbetsbelysning. Dessa lampor tänder vi mer än gärna även för att skapa en lite mysig stämning. Hur ofta tänder man arbetsbelysningen hemma i köket för att skapa mysbelysning?!?

 

Kostnad totalt:

600:-

En armatur som var i rostfri plåt kostade en aning mer än de enklaste alternativen men vi ville ha någonting som matchade allt övrigt som är rostfritt.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

400:-

Detta skulle man säkert kunna få någon att göra för några hundralappar

Tidsåtgång:

2 h

Planering, kabeldraging och montering stannar på några timmar..

Svårighetsgrad:

Lätt!

Har man bara delarna så är det inte så komplicerat att göra.