2013-07-08 – Dag 3 – Vaxholmen –> Hönö Klåva via Knippla

Besättning:

Ing-Britt, Rolf, Mikael och Erik

Avgång kl:

09:55

Hamn:

Vaxholmen

Ankomst kl:

12:25

Hamn:

Knippla (Tankat full tank efter 301,5 h motortid)

Avgång kl:

15:22

Hamn:

Knippla

Ankomst kl:

16:42

Hamn:

Hönö Klåva

Distans:

14,6 NM

Snittfart:

5,0 knop

Vind:

V 1-4 m/s.

Väder:

24°C Strålande solsken och ett fint sommarväder

Gångtid:

3:50 h

Motortid:

2:40 h

Total Motortid:

303,0 h

 

Nu var det dags att röra på sig och beslutet blev att gå söderut även om natthamnen inte var riktigt bestämd då vi kastade loss. Vi ville fylla upp med diesel inför semestern och valde att sikta på Knippla. På vägen dit var vädret så härligt att vi inte kunde motstå frestelsen att stanna en stund innanför Rörö och ta ett bad snabbankrade på redden. Här var det betydligt färre maneter så det gick lättare att komma i. Efter en halvtimmes stopp lättade vi ankar och styrde vidare mot Knippla för att tanka diesel. Full tank blev det för lite drygt 1.700:- men då har vi hela 150 liter ombord. Vi glider bara över hamnen när vi har tankat färdigt och lägger oss mot piren för att ta en fika.

Medans vi funderar på vad vi skall göra med resten av dagen börjar jag fundera på vad som kan vara galet med vår andra septitank. Under gårdagen blev huvudtanken full men det fungerade inte att koppla över till reservtanken även om Y-växlaren slogs om. Efter lite funderande och kännande med ett rensband kom jag fram till att det var i själva Y-växlaren som felet fanns. Den verkade inte leda spolvattnet till rätt tank av någon anledning. Inget annat att göra än att plocka loss, plocka isär och se efter vad som kunde vara fel. Trångt är det men efter lite demonterande var Y-växlaren lossad. På bryggan plockade jag isär den och kunde konstatera att gipshårda avlagringar hindrade växlaren från att svänga helt över till reservtankens läge så spolningen gick ändå till huvudtanken. Lite skrapande och spolande så var problemet åtgärdat och det var bara att återmontera!

När detta ”skitgöra” var klart så beslutade vi oss för att gå vidare och sikta på Hönö Klåva. Fortfarande inte så mycket vind så det fick bli motorgång utanför Öckerö och Hönö.

Här var det dags för mig och Erik att mönstra av och Susanne kom med bilen efter jobbet och hämtade upp oss.