LED-belysning i salongen

Den ursprungliga belysningen i ruffen är möjligen effektiv och bra men speciellt mysig belysning kan man inte direkt anklaga den för att vara. Vi ville ha något mer återhållsamt och stämningsfullt i belysningsväg och fastnade för en variant med dimmerbar LED-tejp. Den införskaffades dessutom relativt tidigt i LED-eran då det inte fanns så mycket på den svenska marknaden att välja på. Vår tejp importerades därför från Polen som hade bra pris och bra kvalitet!

Som dimmer valde vi en tach-dimmer från Clas Ohlson. Inte dyr och till råga på allt med mycket god kvalitet även den.

Montering

1.  Tejpen är självhäftande och kan kapas var 5:e cm så det gick riktigt bra att få till lagom längd på samtliga ställen LED-belysningen skulle monteras.

2.  Vi väljer att montera LED-belysningen under överskåpen i salongen och så långt ut i framkant av skåpen. På det viset kommer man inte kunna se själva ljuskällorna utan endast deras sken.

3.  Tre delar för belysning; under skåpen vid navigationsplatsen och  under skåpen på var sin sida i salongen. Monteringen är mycket enkel och det gäller endast att klippa av LED-tejpen på rätt ställe, dra av skyddet för den självhäftande tejpen och sakta men säkert trycka fast LED-belysningen under skåpen.

4.  Den elektriska anslutningen är lite mer pillig då det först skall anslutas ett kontaktstycke mot LED-tejpen och de två små sladdarna på kontaktstyckena skall sedan ha spänningsmatning.

5.  I samtliga tre anslutningar väljer vi att göra en så dold kontaktering som möjligt och låter de tunna anslutningarna från kontaktdonen gå igenom ett borrat hål upp i skåpen där anslutning med en sockerbit görs till den framdragna spänningsmatningen. På detta vis får vi en så dold montering som det bara är möjligt.

6.  Dimmern väljer vi att placera vid navigationsplatsen, vilket också blir det enda ställe där belysningen kan tändas, släckas eller justeras. Det mest omfattande jobbet i hela arbetet med denna LED-belysning är att ta upp ett precis lagom stort hål för att kunna fälla in dimmern men samtidigt få den samma att täcka hålet helt. Det blev en hel det borrande och filande för vi hade inte någon hålskär med exakt rätt dimension.

7.  Matningen till dimmern tas från en av de två befintliga belysningsgrupperna i båten. Fördelen med det är att all belysning verkligen stängs av om man bryter dessa båda grupper. Nackdelen är att minnesfunktionen i dimmern alltid raderas när spänningen bryts. Det finns som alltid för och nackdelar med olika val man tvingas göra och vi har gjort vårt val J

8.  Kabeldragningen till LED-belysningen är kort och enkel på styrbord sida och desto längre och besvärligare på babord sida. Vi väljer i det sista fallet att gå akterut via de båda akterkojerna och akter om motorn och upp bakom skåpen bakom pentryt innan vi kunde kontaktera klart och provtända vår nya mysbelysning.

Summering

En mycket uppskattad och trevlig investering. Vår nya LED-belysning är i stort sett den enda belysning vi använder på kvällar om det inte är matlagning eller arbete av något slag som står på agendan. Ofta låter vi LED-belysningen vara ett litet stödkomplement till den stora fotogenlampan som vi har över salongsbordet, en väldigt lyckad kombination om vi får säga det själva J

 

Kostnad totalt:

???:-

Dimmer och några meter LED-tejp.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

1.000:-

Detta skulle man säkert kunna få någon att göra för någon tusenlapp.

Tidsåtgång:

4 h

Planering, kabeldragning och montering av dimmer tog mest tid.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Har man bara delarna så är det inte så komplicerat att göra.