Komplettering 240V-anläggning

I de situationer man ligger i en hamn och har tillgång till landström så märkte vi snart att båten fylldes av olika grendosor och förlängningssladdar för att tillgodose allt som behövdes laddas. Det är laptop-batterier, kamerabatterier, batteridrivna borrmaskin, mobiltelefoner, rakapparater, vattenkokare, MP3-spelare och inte minst dammsugaren som kommer fram lite då och då. Räknar man alla dessa stickkontakter så inser man snart att de tre standardmonterade 240V vägguttagen inte riktigt räcker till och att de inte alltid sitter där man behöver dom som mest. Vi valde att bygga ut 240V systemet en aning för att slippa alla dessa grendosor och sladdar som slingrade sig på durken.

Detta arbete kräver att man har kunskap och behörighet att utföra installationsarbete i 240V-anläggningar. Det innebär att man vanligtvis måste anlita en elektriker för att kunna göra denna typ av installationer. Nu har vi det så  bra att vi har en elektriker i familjen som tar hand om denna typ av jobb.

Montering

1.  Vi införskaffade utanpåliggande vägguttag i svart färg, vilka smälter in i sin marina omgivning mycket bättre än de traditionellt vita som man ofta ser i hus och lägenheter.

2.  Vi valde att placera extra vägguttag enligt skissen nedan:
240V-anläggning
Siffrorna i ringarna anger hur många anslutningsmöjligheter som finns på respektive plats och färgerna visar att dom är anslutna till olika säkringsgrupper.

3.  Det röda är anslutet till vägguttaget vid pentryt och vägguttaget är placerat på garderobssidan ovanför hyllan i babords akterhytt.
Dscf0020

4.  Den blå gruppen är ansluten till vägguttaget i manöverpanelen 302. Här har vi satt ett uttag på garderobssidan ovanför hyllan i styrbords akterhytt, på samma sätt som på babord sida. Vi satte ett inne i hörnet under soffan på skottet och i höjd strax under sittdynorna, detta kommer till användning när man vill skriva, titta på bilder eller se på DVD i datorn samt att det alltid är bra att ha ett centralt placerat och lättillgängligt vägguttag. Slutligen placerar vi ett med fyra anslutningsmöjligheter på den lilla och svåråtkomliga hyllan under navigationsbordet. Anledningen till att vi satt så många här är att den hyllan är utmärkt för att ha laddningsbar ficklampa, batteriborrmaskin med mera liggande på. Dom kan ligga där för jämnan och automatiskt få laddning så fort landström blir inkopplat.
 DSCF0017 

5.  Den femte och sista vägguttaget placerade vi på skottet till kojen i förpiken, det är den gröna gruppen och den anslöts till vägguttaget i toaletten. Det fanns redan ett skarvstycke som man kommer åt genom luckan till septiktanken och där var det bara att skarva på en kabel.
DSCF0016

Summering

Nu har vi varit ute en semester med denna förändring och det var betydligt enklare och trevligare när man låg i hamn med landström inkopplat. Inga sladdar på durken och allt som behövde laddning kunde få det utan att man behövde ränna runt och fixa och trixa, både före och efter inkopplingen landström. Ett klart lyft!
 

Kostnad totalt:

      500:-

Ett antal vägguttag och drygt 20 meter kabel 3x1,5 samt lite klammer

”Gör-det-själv”-förtjänst:

4.000:-

Att anlita en elektriker för att göra detta jobb hade säkert gått på några tusenlappar och arbetsbeskrivningen hade varit ett intressant projekt i sig J

Tidsåtgång:

8 h

Några vägguttag kan väl inte ta så lång tid! Jo, i en båt är det väldigt bökigt att komma fram och man får lägga ner mycket tid på att göra kabeldragningarna snygga.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Ja detta var inte speciellt svårt men har men inte kompetensen eller behörigheten så blir det istället närmast omöjligt. Allt beror så klart på vilka förutsättningar man har.