Varmvattentermometer

Ett bekymmer vi haft med varmvatten i båten är att veta om det är varmt nog. Vi visste att någon timmes motorgång fick upp temperaturen ordentligt och att elpatronen behövde något längre tid på sig för att värma upp vattnet till riktigt varmt. Sedan undrade man ju hur varmt ”riktigt varmt” egentligen är!

Vi ville alltså ha en varmvattentermometer för att enklare kunna hålla koll på hur mycket varmt vatten vi har tillgång till vid varje läge. Lösningen blev en enkel batteridriven termometer med tre meters givarkabel från Clas Ohlson, artikelnummer 34-4111.

Montering

1.  Det handlar ju inte om en exakt temperaturmätning så att lägga givaren utvändigt tanken men ändå innanför isoleringen, och i kontakt med tankens metallbehållare ger ett väl så gott resultat. Vid varmvattenuttaget på varmvattensberedaren finns ett litet utrymme där man kan pilla in temperaturgivaren i just ett sådant läge.
DSCF0029.JPG

2.  .Givarkabeln fäster vi sedanförst på varmvattenslangen och sedan får det följa befintligt kablage från styrbords akterkoj fram till navigationsplatsen.

3.  Vi valde sedan att fälla in temperaturdisplayen på den vertikala skottet just under skåpen och framför styrningen till värmaren.
DSC00266.JPG

4.  Efter att ordentligt mätt upp hålbilden gällde det att ”borra ett rektangulärt hål”, vilket inte är så enkelt. Det blev till att borra många små hål i träskivan för att först få loss kärnan i hålet och sedan att raspa, fila och slipa upp hålet till rätt form och storlek. Tog lite tid och var inte speciellt roligt men resultatet blev bra.

5.  Sedan var det bara att stoppa i ett batteri bakom displayen och trycka fast den i det avpassade hålet. Spännen på panelen håller den stadigt på plats.

6.  Temperaturen på bilden visar 55,1°C men det är efter att vi tagit en dusch. När temperaturen är på max så håller varmvattenberedaren en temperatur på lite drygt 86-87°C men temperaturen varierar lite beroende på om det är elpatronen eller motorns kylvatten som får värma varmvattnet. Med enbart motorgång brukar temperaturen endas nå upp till ca 82°C.

Summering

Suveränt, nu vet vi alltid om vi har varmvatten och vi kan vara säkra på att det är värt att ställa sig på badbryggan även om det är en lite gråare och kallare dag ute. En dusch på badbryggan piggar alltid upp men blir så mycket bättre om det är varmvatten i slangen.
 

Kostnad totalt:

229:-

.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

500:-

.

Tidsåtgång:

3 h

.

Svårighetsgrad:

lätt

.