Varmvattenberedare

Att kunna ta en dusch på badbryggan efter ett dopp i det salta västerhavet är givetvis skönt, om det dessutom kan vara med varmvatten så ökar ju behaglighetsfaktorn avsevärt. Det var aldrig någon direkt diskussion ifall vi skulle ha en varmvattenberedare eller inte och vi beslutade snart att den skulle komma monterad från fabrik. Man får helt enkelt välja vilka projekt man skall satsa på att göra själv och vilka som är mest värde i att göra själv. I likhet med ankarspel i fören så faller varmvattensberedaren under kategorin: köp från fabrik! 

Montering

1.  Monteringen av beredaren är gjord under britsen i styrbords akterkoj, vilket ger korta slangar för anslutningen till motorn. Anslutningen till 240V görs via en egen säkring och ett eget vägguttag med stickpropp till beredaren. Detta gör att man kan koppla ut beredaren om den skulle vara tom på vatten, elpatronen får under inga som helst omständigheter köras med tom tank.

Summering

Varmvattenberedaren fungerar väldigt bra även om man i vissa hamnar inte få glömma att slå ifrån den ifall man har någon annan storförbrukare igång, t.ex. en vattenkokare. Säkringarna är ibland på bara 6A och då blir det lätt överbelastat. När man värmer vattnet med kylvatten från motorn så räcker det med ca 15 minuters motorgång i marschfart för att få upp temperaturen till över 70°C. Med elpatronen tar det längre tid att komma upp i temperatur men då når man till slut upp över 80°C. Temperaturen håller ganska bra så efter ett dygns väntan är temperaturen gott och väl över 50°C. Hur vi mäter temperaturen kan man läsa om i projektet varmvattentermometer.

För att ytterligare förbättra vattenkomforten ombord har vi även installera en termostatblandare för att minska skållningsrisken, det är ibland väldigt svårt att få en lämplig temperatur med båtens engreppsblandare och då spolar man lätt ut mycket varmvatten i onödan. Vi har dessutom installerat ett expansionskärl för att få bort mycket den ganska störande vattenpumpen som pulserar så fort man kommer när en vattenkran. Dessa projekt finns beskrivna under egna avsnitt.
 

Kostnad totalt:

12.600:-

Installerad och klar

”Gör-det-själv”-förtjänst:

0.000:-

Här finns säkert några tusen att tjäna om man vill göra detta jobb själv, men vi valde att ta detta från fabrik.

Tidsåtgång:

0 h

Bara pengar, ingen tid!

Svårighetsgrad:

?

Min uppfattning är att det borde vara ett Medelsvårt projekt, men jag har ju inte gjort det så man får döma själv.