Termostatblandare

Vår varmvattenberedare är ju inte så speciellt stor så det vatten som finns där får man hushålla med. Då känns det extra onödigt att man varje gång man skall ta en dusch på badbryggan lägga ett antal liter på att trimma in temperaturen så att man varken skållar sig eller fryser som en hund! Till fjärde säsongen investerade vi i en termostatblandare så att man utan att vara rädd för att skålla sig kan ha ”full värme” i duschen.

Vinsten är dubbel, dels spolar man bara ut kallvattnet i slangen och när varmvattnet kommer kan man tryggt ställa sig under duschen. Den andra vinsten är att det varmvatten som finns i beredaren räcker längre då det bara används lagom mycket och blandningen

Montering

1.  En termostatblandare från Isoterm införskaffades. Det var en standardreservdel som dom snabbt kunde få fram hos Hjertmans. Till den köpte vi några Whale-kopplingar för att ansluta kallvattenmatningen.

2.  Själva inkopplingen var inte allt för komplicerad men jag kan inte sluta irriteras över att man måste fylla ut gängorna med gammalt gräs (lin) och någon slags gängcement för att få mässingskopplingarna att bli täta. Så här en bit in på det 21:a århundradet borde man kommit på en smidigare och enklare lösning! Men det hela är förmodligen bara ett resultat av okunskap och dåligt handlag med rörmokeriet J.

3.  Anslutningen till varmvattenberedarens utlopp, alltså varmvattenutloppet var lite svårt, dels på grund av de eländiga mässingskopplingarna men framför allt på grund av de vinklar de olika delarna hade. Jag valde där att sätta två slangnipplar och koppla ihop delarna med en lite bit böjlig slang.
Denna slangstump byte jag några år senare ut till en mer tålig vattenslang som var gjord för att tåla trycksatt varmt vatten under lång tid. Den ursprungliga slangen som var mer av en duschslangsmodell fick avsevärt större diamerer efte någon dag med varmt vatten i och det känndes inte helt bra. Den nya slangstumpen köpte jag på SeaSea i Björlanda för bara några tior. Den syns på bilden från projektet med Förenklat sötvattendränage.

4.  Slutligen när allt var monterat var det bara att fylla med vatten och testa så att allt var tätt (vilket det givetvis inte var förrän efter tre nya lindningar med gräs!). Termostatblandaren ställde vi på strax under varmaste läget och får justera det när badsäsongen kommer igång.
DSC04364

Summering

Så här långt har vi bara hunnit testa varmvattensystemet under några dagar. Vinsten är helt klart att man nu inte längre behöver vara rädd för att skålla sig. Rimligen borde även varmvattnet räcka lite längre. Nackdelen är att man inte får riktigt så varmt vatten att det duger att diska i, åtminstone om man vill diska riktigt varmt men då får man värma vattnet som vanligt på spisen istället.

Efter några års använding, eller egentligen kunde vi konstatera detta omedelbart när första duschen på badbryggan var avklarad, så är detta ett absolut måste! Inga brännskador, varmvattnet räcker betydligt längre och man blir inte irriterad övetr att aldrig få rätt temperatur i duschen!.

 

Kostnad totalt:

0.000:-

Installerad och klar

”Gör-det-själv”-förtjänst:

1.000:-

Ingen aning om detta kunde får från fabrik men en rörmokare skulle säkert ta en tusenlapp för besväret.

Tidsåtgång:

3 h

Planering, inköp och ett antal försök att få eländet tätt J

Svårighetsgrad:

Lätt

Lätt var det även om jag aldrig kommer bli bästa vän med rörmokeriutrustningarna.