Sittbrunnsförvaring

Vi trivs ganska bra i sittbrunnen på Blue Bird, men det är väldigt ont om ställen att lägga ifrån sig småprylar som mössor, vantar, kexpaket, drickor, böcker, mobiltelefoner och allt annat man vill ha tillgängligt men inte alltid hålla i handen. Stuvfacket i bordet fungerar inte speciellt bra för detta, dels för att det är svåråtkomligt med två bordsklaffar och ett lock som skall vikas ut innan man kommer åt utrymmet men också för att det är så stort att allt hamnar i en enda röra som blandas runt i varje slag. Det facket har sitt syfte för lite större saker såsom termosar, PET-flaskor och annat jag inte kan komma på nu men för småsakerna måste vi ha någonting annat.

Vi har länge tittat på Robships skotpåsar och burkhållare. Dom är visserligen ganska dyra men dom uppfyller våra enkla krav. Dom skall vara mjuka utan hårda utstickande hörn, lättplacerade i sittbrunnen och dom skall inte sitta i vägen så att man irriterar sig på dom hela tiden. Efter lite funderande beslutad vi oss för att dom var bästa alternativet för oss och att dom kostnadsmässigt ändå drunknar i allt annat. Det är i alla fall en engångsinvestering med bra nytta. Vi köpte två skotpåsar på 45 x 35 cm och två burkhållare med plats för två burkar i varje.

Montering

1.  Vi fann ganska snart att lämpligaste placeringen för burkhållarna var en på var sida om styrpedistalen, strax under ”midjan”. Där sitter dom inte i vägen även vid riktigt aktiv segling och får till och med ett ganska bra skydd av ratten samtidigt som dom enkelt kan nås av både rorsman och av övriga besättningen.

2.  Skotpåsarna hade vi köpt med tanken att sätta en på var sida om bordet, strax under falsen. Placeringen i längsled valde vi att dra så långt akteröver som möjligt men inte så långt bak att det skulle se inklämt ut. Anledningen till att placera dom lång bak är att gastarna alltid rör sig framför bordet vid kryss eller när man skall ner i ruffen och att vi vill skydda eventuellt utstick så mycket som möjligt.

3.  Nu var alltså placeringen klar och det återstod bara att sätta upp dom. Nu föreslår Robship två alternativa lösningar på montering; sugkoppar som kan demonteras eller att med träskruv permanent skruva fast delarna i båten. Inget av dessa alternativ föll oss i smaken. Sugproppar i all ära men vi tror inte att det fungerar i den miljö dom kommer att sitta, i alla fall inte mer än under en kortare tid. Att skruva fast burkhållarna och skotpåsarna permanent kändes som ett ännu sämre förslag, man vill ju kunna tvätta och hålla rent, putsa och poler utan att man skall behöva ta fram skruvmejseln. Och hur ser dom hålen ut efter ett antal demonteringar?
  Efter lite testande kom vi fram till att en enkel krok i förnicklad mässing som finns i varenda båtbutik skulle kunna vara lösningen. Den har en utformning som gör att hålen i burkhållarna och skotpåsarna kan träs på men inte lossar utan att man viker ut förvaringspåsarna i en viss vinkel. Det är alltså lätt att demontera påsarna och burkhållarna samtidigt som dom kommer att sitta fast väldigt bra även under hårt väder eller om man drar upp någonting ur dom och av misstag fastnar.

4.  8 krokar införskaffas. Skruvhålen märks och förborras och slutligen tätas med sikaflex innan krokarna skruvas fast.

5.  En sista funktionstest genomförs givetvis för att se om det går bra att dricka en öl med parkeringsplats för burken i burkhållaren mellan klunkarna. Funktionstesten föll ut med godkänt resultat och monteringen kan anses avslutad. En notering i protokollet säger dock att nya funktionstester bör genomföras med jämna och återkommande intervall J.
DSCF0010 DSCF0011

DSCF0014 

Summering

Detta blev väldigt bra. En praktisk lösning som ger mycket förvaring utan att vara skrymmande eller på annat sätt vara i vägen. Vi lät Robships sugproppar vara kvar i de nedre hålen på skotpåsarna, dom bär ingen vikt men hjälper till att dra påsen in mot bordet när båten kränger med påsen i lä. Om man fyller påsarna så har dom en tendens att självmant trycka sig mot bordets kant på grund av att masscentrum då är utanför krokarnas lodlinje. Detta funkar dock inte då båten kränger lite mer utan då gör sugpropparna sitt jobb. Detta var en bra, praktisk och smidig lösning.
 

Kostnad totalt:

1.540:-

Krokar, skotpåsar och burkhållare inräknat

”Gör-det-själv”-förtjänst:

500:-

Ja, kanske det

Tidsåtgång:

2 h

Mäta, fundera, mäta igen för att sedan förborra och täta alla16 små hål tar sin lilla tid

Svårighetsgrad:

Lätt!

Borra inte för snålt när ni förborrar! Plasten är stenhård och rostfria skruv är ganska lätta att dra av. Annars var detta väldigt enkelt.