PC-anslutning av GPS-plotter

Den Garmin 2110 vi har tillåter inte att det externa minneskortet används för att överföra rutter och waypoints till och från plottern vilket är ett av skälen till att en RS232-utgång för inkoppling till PC är användbar. En annan anledning till en sådan koppling är att man då kan få en ytterligare ”plotter”, i form av en bild på PC nere i båten som visar Blue Birds framfart på haven.

Montering

1.  Vi har skapat en kopplingscentral på skottet ovanför rufftaket i styrbords akterkoj dit originalkablaget från plottern är draget. Därifrån har vi dragit två stycken 8-ledare signalkablar till navigationsplatsen för denna typ av signaltrafik. I dagsläget används inte alla ledare men det var lättare att dra lite för många på en gång, det börjar nämligen bli väldigt trångt där allt kablage är draget.

2.  I ”PC-änden” tog jag helt enkelt en gammal seriekabel jag hade i mina datorlådor hemma och klippte av ena kontakten och ”ringde” mig fram till vilken ledare som var vilken. I min kabel var följande pin-konfiguration men jag har ingen aning om detta är standard eller bara gällande för mitt exemplar:

RS232

Signalkabel 1

GPS-plotter

Pin:

Färg:

Färg:

Färg:

Funktion:

1

Lila

 

 

 

2

Orange

Brun

Blå

Ny port!!

Receive RxD

3

Röd

Orange

Brun

Ny port!!

Transmit TxD

4

Blå

 

 

 

5

Grön

 

Svart

Jord (-)

6

Gul (samma som 8)

 

 

 

7

Brun

 

 

 

8

Gul (samma som 6)

 

 

 

9

Svart

 

 

 

3.  Ovanstående inkoppling är emot samma NMEA-port på GPS-plottern som VHF’n är inkopplad på, vilket gör att jag måste ställa om kommunikationsprotokollet på GPS-plottern till ”Garmins Komm.format” då PC:n skall kommunicera med GPS-plottern. Normalt står GPS-plottern i ”NMEA in / NMEA ut” då den kommunicerar med VHF:n. Detta är givetvis inte optimalt men i väntan på vad Autopiloten kommer att kräva för kommunikation med GPS-plottern vill jag inte använda dess andra NMEA-port. Detta kommer alltså att få byggas om på ett eller annat sätt till nästa säsong.

4.  Efter två år med ovanstående PC-anslutning hade jag bytt dator och helt plötsligt stod jag utan RS-232/Serieport på datorn och fick införskaffa en RS-232-USB-adapter för ca 150:-. Nu är vi rustade även för 2000-talets kommunikationssätt J.

Summering

Detta ger nog bättre utdelning under nästa säsong då Autopiloten skall vara inkopplad och behovet av att på ett enkelt och smidigt sätt skapa rutter och waypoints i PC:n och tanka över dom till GPS-plottern blir betydligt större. Än så länge är den största nyttan att kunna tanka ut spåren från plottern för att kunna visa i loggboken.
 

Kostnad totalt:

0:-

Kabeln hade jag och programvaran till PC:n fick jag med då jag köpte sjökorten.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

?:-

Att få detta gjort av någon annan kostar säkert någon tusenlapp men det är nog aldrig aktuellt att köpa detta jobb i vilket fall.

Tidsåtgång:

2 h

Lite planerande, kabeldragning och funderande över vilken kabel som är vilken.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Det handlar i stort sett om att läsa innantill i manualerna.