Högtalare i salongen

Det första vi behövde besluta oss för var placeringen av högtalarna. Beroende på var dom skulle placeras så styr detta högtalarnas storlek och till viss del även utseende. Vi hade sett andra som valt att placera sina högtalare i blindluckan i de övre raderna med stuvfack på båtens båda sidor men strök detta alternativ ganska omgående. Man hade då fått högtalaren bara någon decimeter från örat om man sitter i sofforna i salongen och det hade lett till en mycket ojämn ljudbild. Vi valde istället att placera högtalarna i stuvfacken under sittdynorna och så långt fram som möjligt mot skottet till förpiken. Vi lade inte ner något större forskningsarbete då vi skulle välja högtalare till salongen. Storleken skulle passa och fronten skulle om möjligt vara i krom. Några frontpaneler i krom hittade vi inte men väl i ett kromliknande plastmaterial. Vi valde ett par Caliber-högtalare på 125 watt.

Montering

1.  Salongens högtalare kopplades till radions höger och vänster främre högtalarutgångar. Mer om denna montering kan läsas i projektet FM-radio och CD-spelare.

2.  Kabeldragningen gör vi enligt skissen nedan.
Högtalare salong

3.  På styrbord sida följer högtalarkabeln den befintliga kabelstammen förut och viker av till högtalaren strax innan genomföringen i skottet till förpiken.

4.  På babord sida drar vi högtalarkabeln längs den befintliga kabelstammen som går akteröver in i styrbords aktre hytt. Den passerar framför dieseltanken och in bakom motorn och stripas fram dit ihop med befintligt kablage. Efter genomgången in till utrymmet framför vattentanken i babords aktre hytt, stripas kabeln istället ihop med vattenledningarna in under spisen och kylboxen och vidare in i stuvfacket under babords salongssoffa. Kabeln viker av strax innan genomföringen i skottet till förpiken.

5.  Håltagningen i sittbänkarnas framkant blev lite krånglig då vi inte hade tillgång till en så stor hålsåg som krävs. Ett alternativ hade varit att borra ett hål och såga med en sticksåg men utrymmet är väldigt trångt. Det blev till att såga med sticksågs så långt det gick och fortsätta med täta borrhål med ett 5mm borr tills centrumskivan föll ut. Sen var det bara att ta fram raspen, filen och slutligen sandpappret innan hålen för högtalarna var klara.
DSCF0019 DSCF0018

6.  För att skydda högtalarna baksida och förbättra deras basåtergivning bygger vi två små trälådor som placeras bakom högtalarna i stuvfacken under sittbänkarna. På bilden nedan är varken kablage eller sista täckskivan slutmonterad.
DSCF0033

Summering

Vi är mycket nöjda med både placeringen av högtalarna och deras ljudkvalitet. Genom en relativt låg placering så får man en bra spridning av ljudet. Vi har bra ljudkvalitet både vid aktivt musiklyssnande då ljudnivån är lite högre och då man vill ha lite mer dämpad bakgrundsmusik.
 

Kostnad totalt:

649:-

Här ingåe endast högtalarna, resterande material hade vi redan.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

2.000:-

Det är ungefär vad den tid detta tagit skulle ha kostat hos en installatör.

Tidsåtgång:

4 h

Kabeldragning, håltagning och tillverkning av högtalarskydden är det som tar längst tid.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Ja, detta var inte speciellt komplicerat.