Fluxgatekompass

1.  Fluxgatekompassen som ingår i autopilotsystemet är en kompass som likt en vanlig magnetisk kompass känner av jordens magnetfält. Skillnaden är att den kan läsas av på elektrisk väg och inte som en magnekompass som måste läsas av visuellt.

2.  Kompassen bör placeras långt ifrån motorn och andra elektriska eller för den delen metalliska föremål. Den bör dessutom sitta så nära båtens rörelsecentrum som möjligt för att påverkas så lite som möjligt av båtens rörelser i sjön under gång.

3.  Efter lite funderande kom vi fram till att fluxgatekompassen nog sitter som bäst om den placeras under bordet nere i ruffen. Kruxet är kabeldragningen dit men monteringen på plats var ingen svår sak.
DSCF0026.JPG

4.  För att nå fram med kablaget demonterade vi bordet och de små delar av durken som normalt är fastskruvade för att i dessa kunna fräsa in en kanal för kabeln.
DSCF0028.JPG
Via en lite kabelkanal leddes kabeln sedan åt babord sida där den istället får löpa i ett tunt elrör som vi lyckades mata igenom i de befintliga hålen i kölbalkarna. Röret ligger också parallellt med slangen från den elektriska länspumpen.

5.  Väl framme i babords akterhytt leder vi kabeln (i det vita röret i bilden nedan) över i styrbords akterhytt och sedan vidare akterut längs skottet under kojdynorna.
DSCF0029.JPG

6.  Slutligen ansluts fluxgatekompassen till SPX-10-styrenheten i babords akterhytt.