Fallavlastare i sittbrunnen

Huvuddelen av alla fall och trimtampar var nerdragna till sittbrunnen men inte alla. Skall båten bli lättseglad med en liten besättning på två personer eller ibland kanske till och med en enmansbesättning så behöver alla tampar dras ner till sittbrunnen. Kombinerat med en autopilot är då båten faktiskt fullt möjlig att segla ”singel handed”. En ytterligare fördel är att man får bort en massa tampar från masten som annars blir hängande på mastens knapar.

I samband med att justeringen av storskotslevangen flyttades till sittbrunnen har vi redan kompletterat med ytterligare brytblock på rufftaket för att kunna få ner alla tampar till sittbrunnen. Det som nu krävdes var att komplettera med ytterligare fallavlastare under sprayhooden och vi köpte två stycken dubbla avlastare av samma typ vi redan hade, från Rutgerson.

Montering

1.  Befintliga avlastare sitter fastskruvade i en inplastad aluminiumplatta, vilket gör att man inte behöver demontera innertaket för att dra med mutter på undersidan. Detta underlättar ju en del i monteringsarbetet. Det första vi gör är att demontera befintliga avlastare och använder de inre hålen för att montera de ny dubbla avlastarna innerst.

Semester 2008 - 038 - Båtprojekt på Lindholmen.JPG

2.  Innan nya hål borras sätter vi de nya avlastarna i de befintliga inre hålen och drar alla tampar dit för att se så att vi får fri passage för alla tampar och inte får skav eller anliggning någonstans.

3.  De nya avlastarna monteras först med nya borrade hål för det inre bultparet medan de yttre bultarna drogs fast i befintliga hål. Här gäller det att vara noga med att sätta de genomgående låsbultarna, som håller fast själva avlastaren i bottenplattan, från rätt håll så att dom går att få ur utan att först demontera avlastaren vid sidan om.

4.  Den befintliga trippla avlastaren flyttas ut ett steg och nya hål måste borras och gängas. Var noga med att täta med silicon så att inte vatten kan tränga in, även om dessa avlastare oftast är skyddade av sprayhood.

DSC00264.JPG

Summering

 

Kostnad totalt:

?:-

Inkluderande avlastare och bult

”Gör-det-själv”-förtjänst:

?

Ingen aning, men varför lämna in detta jobb till ett varv??.  

Tidsåtgång:

3 h

Packa upp, fundera, mäta, fundera igen, borra lite och montera!

Svårighetsgrad:

Lätt

Ja, borrmaskin, gängtapp och skruvmejsel är väl det mest avancerade!