Expansionskärl till sötvattnet

Någonting vi varit lite irriterade över de första åren med Blue Bird är att så fort man skall ta en liten slatt vatten så startar pumpen för att bygga upp ett tryck och ge flöde i kranen. Är det då kväll eller natt så väcker man lätt den stackare som ligger med huvudet näst intill direkt på pumpen i babords akterkoj.

Efter en tid på önskelistan slog vi till fjärde säsongen till med en expansionstank på 5 liter för att råda bot på pumpens ständiga duttande.

Montering

10. Placeringen av expansionskärlet kan man ju alltid diskutera men vi valde att hålla allt så nära vattentanken som möjligt. Om det har någon egentlig betydelse vet jag inte men det känns lättare då man skall tömma systemet att alla stora vattenvolymer finns på ungefär samma ställe. Tanken hamnade således på skottet strax för om vattentanken i babords akterkoj.

11. Monteringen var tämligen enkel, en fästkonsol, tanken själv, en whale-anslutning till tankens ½"-gänga, en 90° Whale-krök, lite slang och slutligen en Whale T-koppling för anslutning till färskvattnets trycksida.

12. Färdigmonterat :
DSC04368

Summering

Enkel montering och inga läckor J. Allt funkar precis som förväntat och det tar lite drygt 10 sekunder att bygga upp trycket i tanken tillräckligt för att pumpens tryckvakt skall slå ifrån.

Nackdelen är kanske att om pumpen startar när man tappar vatten så går den tills trycket är återställt och i det fallet är kanske risken ännu större att man väcker en sovande gast, men å andra sidan så handlar det på natten allt som oftast om en sipp vatten för att släcka törsten eller lite fuktade händer efter ett toabesök och då räcker oftast trycket som finns i systemet.

 

Kostnad totalt:

0.000:-

Installerad och klar

”Gör-det-själv”-förtjänst:

500:-

Har man bara prylarna på plats går detta jättefort men mindre än en 5-hundring kan man nog inte få en firma att göra jobbet för.

Tidsåtgång:

1 h

Inte så lång tid ens, men lite planering får nog räknas med!

Svårighetsgrad:

Lätt!

Så är det!