Bokstöd

Generellt så tycker vi att det är ganska gott om förvaringsutrymmen i Blue Bird. Vi har varit sex personer ombord och ändå inte haft fullt och behövt ha varken kläder eller andra prylar liggande framme. Däremot gör det ju ingenting om befintliga utrymmen kan användas på ett bättre sätt. Under salongsbordet finns det till exempel en hylla som vi har använt till tidningar och böcker. Dom är ganska svåråtkomliga där och man kan inte se vad sim ligger där utan att man kryper ner under bordet. Vi vill flytta dessa till ett bättre ställe där man kan se vad man har att välja på om man är lässugen. Dessutom har vi önskemål om att bygga en drickaförvaring i salongsbordet men det finns fortfarande på önskelistan.

Ett naturligt ställe att ha böcker och tidskrifter är på hyllan ovanför soffryggen i salongen. Vi har haft lite liggande där redan tidigare men så fort man var ute och seglade så var risken stor att det föll ner på durken. Speciellt om man ställde en A4-pärm där så blev det en ganska ordentlig smäll första gången man gjorde ett slag och båten kränger över åt motsatta sidan. Placeringen är alltså bra men böcker och tidningar har lite svårt att stanna kvar på sin plats.

Montering

1.  Vi valde att göra en ganska enkel lösning med att spänna en gummicord för att ge böckerna ett lätt tryck mot skrovsidan. Det finns givetvis lösningar med små ”staket” eller ribbor som skulle kunna fungera men vi tyckte att detta var ett enkelt och effektivt alternativ.

2.  Först införskaffades fyra små linlöpare i plast med triangulär form för att ha så lite kanter att fastna i som möjligt samt att vi köpte 3 meter gummicord med Ø5 mm och plåtskruv 3,5x16 mm.

3.  Vi valde att endast sätta bokstödet på salongens babordsida men det går givetvis att sätta även på styrbordsidan också om man vill det.

4.  Vi valde fyra fästpunkter för att man då skulle kunna göra ett slags kryssmönster för att få ett högre men samtidigt jämnare tryck på böckerna. De aktre fästena satte vi strax för om gardinknoppen medan de främre fästena sattes en bit från skrovsidan på trälisten på förpiksskottet.

5.  Skruven vi valde är endast så långa att dom greppar i dekorskivan innanför skrovsidan. För att vara helt säker på att inte få någon överraskning när man förborrar hålen tog vi ut gardinknoppen och mätte med djupstickan på ett skjutmått hur lång avståndet är mellan dekorskivan och skrovsidan. Där fanns gott om marginal för våra skruv i alla fall. Först förborrades hålen försiktigt för man vill ju inte gärna sätta borren i ytterskrovet!

6.  När hålen var borrade mätte vi igen i varje hål med skjutmåttet så att det inte skulle vara risk för att skrivens spetsiga del skulle komma i kontakt med, och nöta på skrovsidan. I vår båt var det inget problem att få plats med 16 mm skruvarna. På listen på skottet till förpiken förborrade vi visserligen men det var inte lika kritiskt material på baksidan.

7.  När alla fästen var på plats spändes gummikorden i ett kryssmönster med båda ändarna i den främre, nedre fästpunkten. Där syns dom minst. Låsningen gjorde vi genom att vika gummicorden dubbelt och dra åt med en svart stripe så att en liten stoppknut bildas.

Summering

Vi är väldigt nöja med det funktionella resultatet av detta projekt. Rent estetiskt hade det nog varit snyggare att ha kvar böckerna under bordet men vi tycker att det praktiska och funktionella överväger. Inte ett enda ”bokhaveri” under sommarens seglingar!

DSCF0014
 

Kostnad totalt:

230:-

I materialet är det gummicorden som är dyrast.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

300:-

Dettar inte lång tid att genomföra så, ja kanske några hundralappar!.

Tidsåtgång:

1 h

Mätandet och planerandet tar längre tid än själva genomförandet.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Borra inte för djupt bara!