2014-07-11 – Dag 2 – Fiskebäckskil -> Hampholmarna

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

14:50

Hamn:

Fiskebäckskil

Ankomst kl:

17:40

Hamn:

Hampholmarna

Distans:

12,0 NM

Snittfart:

4,5 knop

Vind:

NO 2-9 m/s och väldigt byigt även om det var platt vatten vid ostlig vind

Väder:

28°C Strålande solsken och återigen ett helt underbart sommarväder

Gångtid:

2:52 h

Motortid:

1:15 h

Total Motortid:

405,2 h

 

Dagen börjar lugnt då vi idag väntar på reservdelar från Göteborg. Mamma och Pappa har på morgonen åkt till Viking Yachting och köpt två nya trumhalvor till vår Furlex, men Viking öppnar inte förrän kl 10 så vi får nog inte delarna förrän vi 12-snåret.

Efter en gemensam lunch och ett stort tack till mamma och pappa som fixade fram reservdelarna så kan vi äntligen kasta loss och starta segelsemestern för i år. Vi hade ingen plan om mål för dagen annat än ”norrut” och satta storen direkt utanför hamninloppet till Fiskebäckskil och la kursen mot Stånge Huvud utanför Lysekil.

I lä bakom Lysekils klippor hissar vi vår reservgenua som inte varit hissad sedan säsongen 2007. Den ser helt OK ut får direkt göra bra tjänst då vi i halvvind gör 8,5 knop upp mot Bohusmalmön. Innan vi passerar Brofjorden rullar vi in genuan igen då vinden stundtals ligger på över 9 m/s och det är väl mycket med fulla ställ. Vi glider sedan stilla och lugnt förbi Bohusmalmön fortfarande utan egentligt slutmål uttänkt men klockan börjar ju bli en bit in på eftermiddagen så vi beslutar oss för att testa ett nytt ställe, Hampholmarna som ligger strax söder om Kungshamn.

Förtöjningen blev lite knepig då det var rejält strömt en bit ut i sundet mellan öarna så man fick kompensera lite för resan in mot ön innan man kom i ”ström-lä”. Hampholmarna visade sig vara ett jättefint ställe med många bra förtöjningsplatser men samtidigt också en högfartspassage för motorbåtsägare som inte kunde tänka sig att köra i 5 knop i farleden. Nu känner dom istället att det är OK att bränna förbi i 30 knop bara 15 meter bakom alla båtar som ligger förtöjda längs öarna, märkligt släkte det där!

DSC02766.JPG