2013-08-02 – Dag14 – Varberg -> Vrångö

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

08:18

Hamn:

Varbergs innerhamn

Ankomst kl:

14:19

Hamn:

Vrångö

Distans:

35,3 NM

Snittfart:

6 knop

Vind:

SO-S 2-4 m/s.

Väder:

25°C Lite molnigt och disig men varmt inledningsvis. Uppklarnande och jättefint väder senare på dagen. Ännu en strålande sommardag!

Gångtid:

6:01 h

Motortid:

6:02 h

Total Motortid:

351,3 h

 

Efter en trvlig kväll i Varberg så börjar den nu kännas som om att det är dags att ta sig hemåt. Inte så att vi vill hem men kanske mer ha några lugna dagar och möjlighet att glida hem när det passar. Tankarna fanns på att gå till Läsö men vinden är helt kass för det, 2-3 m/s och ren plattläns. Nä, det blir motor i vilket fall men vi smyger upp förbi Ringhals, Råö. Det händer i stort sett ingenting och det är varmt som i en bakugn och SR:s sommarpratare får stå för underhållningen. För att traversera Sean Banan, ”Özz Nûjen, inte så bra. Lasse Lagerbäck, ganska bra. Annika Andersson Jättebra!”.

Vid tre olika tillfällen ser vi små grupper av Tumlare innanför Tistlarna och det är första gången vi ser dom så långt in på väldigt många år. Kanske kan det bero på att vi inte är här nere så ofta men längre upp på västkusten ser man dom ju i princip aldrig. Väldigt kul är det i alla fall att få se dessa lite högre stående djur i vår närhet.

Strax efter att vi passerat Kungen blir lidandet outhärdligt, vi måste stanna och bada. Vi har märkt att vi haft en del medström men då vi ligger still i vattnet rör vi oss fortfarande över grund med drygt en knop, det är ju alltid skönt att ha med sig. 2-3 m/s i medvind gör att vi har ännu en knop norrut även om motorn är avstängd. Några i besättningen vågar sig på ett dyk från peken men man får vara med för båten glider snabbt förbi och det gäller att få tag på badstegen.

Efter ett svalkande dopp startar vi igen och siktar nu på Vrångö. Där har dom affär, bra badplats och vi hoppas givetvis på att få en plats på den nya fina bryggan. Men se det gick inte, Vrångö verkar vara en rejält populär hamn och det är fullt redan när vi kommer in så vi får lägga oss bredsida utan för en motorbåt från Ellös som ligger längs fiskebåtskajen. Prognosen om ökande vindar i natt och i morgon kanske spär på ”hamnliggandet”?

På eftermiddagen blir det bad från hamnpiren och första(!) grillningen på kajen, och det är alltid lika gott. Samtidigt som man sitter och sölar med kolet så skickar man en liten tanke till lådan i garaget hemma med den splitter nya och ännu omonterade gasgrillen står. Ja, bekvämligheten har fått vinna över idealismen, åtminstone hemma. Här i båten får nog allt kolgrill fortsätta att råda.

DSC00261.JPG

Efter ett sista kvällsdopp i vattnet som nu håller mellan 23°C och 24°C tar vi en skön dusch på badbryggan och startar på Eriks begäran en DVD med Arn, Tempelriddaren innan det är läggdags.