2013-08-01 – Dag13 – Höganäs -> Varberg

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

06:27

Hamn:

Höganäs

Ankomst kl:

17:07

Hamn:

Varbergs innerhamn

Distans:

61,5 NM

Snittfart:

6 knop

Vind:

V 4-7 m/s.

Väder:

20°C Mestadels molnigt men då och då bryter solen igenom.

Gångtid:

10:40 h

Motortid:

2:36 h

Total Motortid:

345,3 h

 

Nu var det verkligen dags att röra på sig. Tre nätter har det blivit i Höganäs och nu vill vi ha miljöombyte. Vi ställer klockan på 06:00 för vindarna skall vara gynnsamma inledningsvis på dagen men avta sakta fram på eftermiddagen. Vi vill gärna komma ganska långt så då är det också en bra idé att starta tidigt även om det tar emot. Strax för halv sju kastar vi loss och styr rakt ut i en gammal dyning om ligger kvar sedan tre dagars vind runt 10 m/s från NV. Väl ute ur hamninloppet sätter vi segel och kan falla av upp mot Kullens fyr. Det rullar ganska så bra men vi har bra fart och det går riktigt bra upp till rundningen av Kullen. Därefter är vår tanke att sträcka direkt upp mot Falkenberg. När vi lägger ut en ny kurs mot Falkenberg så rullar det ganska kraftigt i dyningarna och med erfarenhet av tidigare passager i dessa farvatten så beslutar vi snabbt att istället falla av ner mot Torekov och Halland Väderö. Färden blir betydligt lugnare nu och även Erik som har vaknat ser lite mer nöjd ut.

DSC00240.JPG

Lugnt och stilla när vi passerar i skydd öster om Hallands Väderö.

När vi kommer fram till Hallands Väderö har vinden avtagit en del och sjön är inte heller riktigt lika krabb så vi gör ett försök att på nytt lägga en kurs norröver, funkar det inte är vi överens om att vända tillbaka till Torekov. Först lägger vi ett ben rakt över Laholmsbukten men då det känns riktigt bra höjdar vi lite till och lägger kursen återigen mot Falkenberg. Nu har vi en lite brantare vinkel mot vågorna och lite bättre tryck i seglen tack vare lite med bidevind så det går riktigt bra norröver. Det var alltså väl värt den lilla omvägen runt Hallands Väderö!

DSC00243.JPG

På Laholmsbukten får vi finbesök och en överflygning av två av försvarets JAS 39 Gripen med extratankar.

Sedan är det bara att köra på i stort sett hela dagen så länge vinden håller i sig. Vi har mestadels V 5-7 m/s men sakta avtar det och på eftermiddagen har vi inte mer än 2-3 m/s. Då känner vi att dagens dos av segling är uppfylld och vi startar motorn ännu en gång. De sista sju distansminuterna går vi för motor men då når vi till slut Varberg, vilket är mer än vi vågade hoppas på när vi steg upp i morse. En sträcka på hela 61,5 distansminuter vilket för en Göteborgare motsvarar sträckan Björlanda Kile till Fjällbacka, det gör vi vanligtvis inte på en dag! För en inbiten Bohuslänning så kan man glatt konstatera att jämförelsesträckan till Fjällbacka hade varit betydligt mer spännande och händelserik än den vi just avverkat.

DSC00259.JPG

Väl förtöjd igen inne i Varbergs innerhamn tar vi oss en välförtjänt dusch och beslutar att vi skall premiera oss för dagens långsegling med en riktig After Sail, pizza och tillhörande lämplig dryck till hela besättningen J

Efter en lite promenad nere i hamnen och ett kort besök på Varbergs fästning är det dags att göra kväll. Vad det blir för mål i morgon låter vi helt enkelt morgondagen utvisa!