2013-07-29 – Dag10 – Råå -> Höganäs

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

08:40

Hamn:

Råå

Ankomst kl:

11:40

Hamn:

Höganäs

Distans:

39,5 NM

Snittfart:

6,3 knop

Vind:

NV 0-3 m/s. På eftermiddagen något ökande under en stund.

Väder:

25°C disigt och på eftermiddagen lite mer molnigt. Stundtals sol och fint!

Gångtid:

3:00 h

Motortid:

3:06 h

Total Motortid:

342,7 h

 

Vaknade av att hamnvakten kom och ville ha ”Hamnpeng”, möjligen ett trevligare ord än hamnavgift, men vi hade ju betalat och ville inte bli väckta. Tydligen slarvar dom ibland i Hamnkrogen, där vi erlagt ”hamnpeng” igår, för vi fick inget rött band som man tydligen skulle ha för att visa att vi gjort rätt för oss. Nöja, nu var vi vakna så vi kunde lika så väl fundera över dagens planer. Vi hade tänkt gå till Mölle eller Höganäs för att i morgon få besök av Jan-Åke, Pia och Elsa. Det var inte mycket till vind i prognoserna så vi kunde lika gärna tuffa iväg, ännu en gång för motor alltså, medan det var i stort sett stiltje.

Susanne gör frukost i ruffen och barnen sover som vanligt medan jag styr ut i ett nyvaket och morgondisigt Öresund, där inte ens sunds-färjorna har börjat gå med mer än gles trafik. Vi gör ett försök att dra oss över på den danska sidan där vår erfarenhet säger att strömmen är som starkast. Till vårt förtret är det inte mycket till ström idag på morgonen, nu hade vi haft nytta av de 1,5-2 knop nordgående som vi istället hade rakt emot oss för några dagar sedan. Några fraktfartyg passerar åt olika håll medan vi letar oss fram och tillbaka över den trafikseparerade farleden. Trafiken är dock ganska gles så vi behöver inte ta hänsyn till varandra utan vi kan hålla vår tänkta kurs hela tiden.

En bit norr om Helsingør får vi återigen syn på en grupp tumlare. Dom är roliga att se men svåra att fotografera!

Tumlare.jpg

DSC00189.JPG

När det blir dags att fatta beslut om dagens slutdestination faller valet på Höganäs, trots att nog Mölle är en mysigare hamn. Prognosen säger NV på upp till 11 m/s och då är inte Mölle bästa alternativet så det får bli Höganäs denna gång.

Väl inne i hamnen finns det tre väldigt breda och fina platser direkt framför hamnkrogen. Ser ut som ett bra alternativ men djupet verkar vara i lägsta laget. Vi hittar en plats på piren istället där vi med nöd och näppe kan ta oss in. I hamnkontoret frågar jag om djupet på de tre platserna och får till svar att 1,65 i djupgående inte borde vara ett problem samt att ”det är bara lera ändå”!?! Så säger bara en person som aldrig haft och underhållit en järnköl! Med andra ord, vi ligger kvar på den plats vi redan hittat. Höganäs kanske inte är världens mysigaste hamn men det finns fina faciliteter så som fräsch dusch och toalett samt ett jättefint bad just söder om hamnpiren. Barnen rapporterar dock att bottnen är en aning sumpig. Jämför man med Skanör/Falsterbo kanske man blir lite kräsen, vad vet jag?

DSC00212.JPG

Kvällen blir lugn och stilla även om det kommer in lite molnighet fram på middagen medan vi slappar och tar det lugnt. Passar på att lyssna på Annika Anderssons sommarprat i P1 på Podcast, ett program klar värt att lyssna på.