2013-07-24 – Dag 5 – Tivoli & Köpenhamn -> Dragør

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

17:34

Hamn:

Köpenhamn

Ankomst kl:

19:30

Hamn:

Köpenhamn

Distans:

9,3 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

S-SV 1-3 m/s och avtagande.

Väder:

27°C strålande solsken från klarblå himmel

Gångtid:

1:56 h

Motortid:

1:56 h

Total Motortid:

335,9 h

 

Erik har önskat att få gå på Tivoli när vi är i Köpenhamn. Vid förra besöket för tre år sedan blev det inget av med Tivolibesök så nu tar vi chansen. En promenad längs Ströget upp till Rådhusplatsen tar oss till Tivoli där vi aldrig varit förut. På vägen dit springer vi på ett lite annorlunda konstverk som till och med ha fått märkas ut med en sydprick!

IMG_0048.JPG

Skulpturen "The Merman with 7 Sons" i en av Köpenhamns hamnkanaler

Tivoli känns lite trångt och rörigt men då det inte är så stort så hittar man ganska snart runt bland gränderna och gångarna. Tre åkpass och en som passar blir beslutet då vi skall börja åka attraktioner. Vi är klart bortskämda som har Liseberg hemma i Göteborg men summerar man dagen så finns det två attraktioner som klart kan mäta sig och det är en 80 meter hög slänggunga samt en flygplansslunga där man gör looping i 5g. Dessa är klart värda ett åk även om man känner sig lite vimmelkantig efteråt.

IMG_0063.JPG

När vi är trötta i benen och helt utmattade i värmen går vi tillbaka till båten i Nyhavn. Klockan är runt 5 på eftermiddagen och vi står i valet och kvalet om att stanna eller ge oss iväg för att slippa en natt till storstadsvimlet. Ett snabbt beslut blir att kasta loss och ge oss iväg mot Dragør, som vi har bra minnen av sedan förra gången vi var i dessa trakter. Återigen mellan 1 och 2 m/s och ca 1 knops motström gör att vi får gå för motor ännu en gång. Ungefär 1½ timme senare när vi angår Dragør blir vi överflugna på ganska låg höjd av en dansk DC3:a, ett inte helt vanligt flygplan nuförtiden. Hamnen i Dragør är lika trevlig som vi minns den och efter en kort promenad i byn blir det lite ost och kex i sittbrunnen innan det är dags för kojen.