2013-07-23 – Dag 4 – Helsingør -> Köpenhamn

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

07:06

Hamn:

Helsingør

Ankomst kl:

11:49

Hamn:

Köpenhamn

Distans:

24,0 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

SO 2-4 m/s tidvis ökande till 4-6 m/s senare avtagande till 1-3 m/s, växlande.

Väder:

24°C soligt men aningen kallare i vinden än tidigare dagar

Gångtid:

4:43 h

Motortid:

3:30 h

Total Motortid:

333,9 h

 

Denna morgon ställer vi inte klockan men när vi vaknar så går jag och Susanne upp och kastar loss ännu en gång. Målet är att ta sig ner till Köpenhamn och fira Eriks födelsedag där.

På samma sätt som i går har vi en ordentlig motström på mellan 1 och 2 knop. Den släpper inte fören vid Ven ungefär. Till skillnad från tidigare dagar har vi riktigt bra segelväder denna tidiga morgon och gör stundtals drygt 6 knop genom vattnet. Lite frustrerande är det att samtidigt bara göra lite mer än 4 knop över grund. När vi börjar närma oss Köpenhamn dör vinden ut totalt och vi går den sista biten in för motor. Vi hittar en plats i Nyhavn och beslutar att prova denna då vi vid förra besöket i Köpenhamn istället låg i Christianshavn.

Det är varmt som i en bakugn men inte direkt badläge mitt i hamnen så det blir tårtbakning istället så att vi kan fira Erik på hans 13-årsdag. Den medhavda kaffemaskinen får dessutom bjuda på två helt underbara koppar kaffe till tårtan. Som födelsedagspresent får Erik ett par nya badbyxor och en promenad upp till Abercrombie & Fitch för att utöka garderoben med något nytt. I morgon planerar vi dessutom att gå på Tivoli som en extra present till Erik.

Det blir en kall öl och dricka i sittbrunnen för att pusta ut efter shoppingturen innan vi går ut på en restaurang i Nyhavn för att äta födelsedagsmiddag. Det blir en trerätters och alla faller för samma menyförslag, grillad halv hummer, oxfilé med bakpotatis och en chokladkaka med glasskula till efterrätt. Mätta och nöjda vandrar vi tillbaka till båten i en härlig kvällssol som får en att tänka på medelhavet. Det är fortfarande riktigt varmt ute när klockan närmar sig halv 10 på kvällen.

IMG_0044.JPG

IMG_0040.JPG