2013-07-22 – Dag 3 – Halmstad -> Helsingør

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

06:40

Hamn:

Halmstad

Ankomst kl:

16:11

Hamn:

Helsingør

Distans:

43,8 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

V 1-3 m/s inledningsvis och senare vridande och ökande till NV 3-5 m/s.

Väder:

20°C dimma på morgonen och uppsprickande till ännu en perfekt sommardag

Gångtid:

9:31 h

Motortid:

7:00 h

Total Motortid:

330,4 h

 

Efter en natt i Halmstad och utloppet på Nissan så känns det som att det kan räcka med sötvatten för denna gång. Vi har legat med sidan emot strömmen, som för visso inte är så stark, men som släpar med sig en geggig sörja som sätter sig på skrovsidan.

Jag och Susanne går upp vid 6-tiden och kastar loss med målet mot Helsingør. Morgondimman vill inte lätta så vi stävar rakt ut i dimman på en kompasskurs mot Hallands Väderö. Lite vind från och till men bara nog för att ge lite stadga åt båten, farten får motorn fortfarande ta hand om. I takt med att vi närmar oss Hallands Väderö så släpper dimman och vi får en fin tur vidare ner mot Kullen. Just innan vi rundar Kullens fyr ser vi en grupp tumlare för första gången i år. Det är alltid lika roligt och ger en känsla av friskt hav. Om det stämmer vet jag däremot inte!

DSC09993.JPG

Söder om Kullen och strax väster om Mölle stoppar vi motorn för en stund och tar oss ett härligt bad. Även om det är gott om maneter och vi måste ha en manetvakt så är det ändå ett väldigt härligt dopp. Lagom till vi är klara så kommer dessutom vinden, även om det är en platt slör på gränsen till läns så kan vi i alla fall segla utan att ha motorn igång. Norr om Helsingborg ser vi ytterligare några tumlare och deras svartblänkande ryggar och ryggfenor. Man blir allt lite glad av att se dessa djur som vi inte ser så ofta på Bohuskusten. Vi angör Helsingørs hamn och får ligga bredsida utanför en ortsbo med en segelbåt i samma storlek som vår, men i stål och vägandes ca 12 ton tung. Det var som att gå på en brygga när man gick ombord.

Susanne och jag tar en kvällspromenad in till byn. Någon direkt bra bunkringsbutik kan vi inte hitta men vi får en härlig promenad och får se en hamn som genomgår en ordentlig renovering samt byggandet av ett sjöfartsmuseum i botten på en gammal torrdocka. Ser lite besvärligt ut men klart fräckt!