2013-05-18 – Ett försök till kalibrering

Besättning:

Mikael

Avgång kl:

17:58

Hamn:

Björlanda Kile

Ankomst kl:

18:12

Hamn:

Björlanda Kile

Distans:

0,9 NM

Snittfart:

3 knop

Vind:

1-2 m/s växlande

Väder:

?

Gångtid:

0:15 h

Motortid:

0:45 h

Total Motortid:

293,2 h

 

Efter mycket analyserande och funderande så verkar vindmätaren ha fått sig en kontig egenskap och visar heltskumt och väldigt konstiga värden på skenbar och verklig vindvinkel. När vi pratade om detta så fick jag frågan ifall jag hade kopplat kablarna fel vid mastfoten men det hade jag naturligtvis inte gjort, det är ju bara att koppla färg mot färg!

Hade provat att återställa instrumentet till utgångsvärden men det hjälpte inte så nu var det dags för en ordentlig kalibrering genom att lugnt och sakta gå ett antal varv i lugna förhållanden, idag var det sådanan!

Inte heller denna kalibrering gjorde någon förändring så jag fick helt enkelt kolla allt en gång till, och se så kontigt, två färger var korsade i kopplingen vid mastfoten. Dessa fick nu byta plats och vindinstrumentet blev genast sitt gamla jag igen!

Sensmoralen i denna lilla operation är att kolla alltid det enkla innan de stora ingreppen påbörjas samt att även den bäste kan göra fel, men det kommer han nog aldrig att erkänna J.