2010-08-07 – Dag 15 – Danmarks ”Cape”

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

07:01

Hamn:

Sæby

Ankomst kl:

10:47

Hamn:

Skagen

Distans:

24,6 NM

Snittfart:

6,6 knop

Vind:

V 3-6 m/s.

Väder:

20-26°C, Fram på dagen riktigt varmt sommarväder!

Gångtid:

3:45 h

Motortid:

2:00 h

Total Motortid:

167,4 h

 

Även om Sæby var en klar favorit och väl värt ytterligare besök i framtiden så var vi lite sugna på att segla vidare norrut. Vår vana trogen så kastade vi loss tidigt och lät barnen sova vidare medan jag och Susanne satte kur mot Skagen. Idag har vi en ”kort” distans på bara ca 25 nm, vilket känns skönt som omväxling. Vinden är inte speciellt gynnsam i inledningen med svaga vindar rätt i stäven så Penta får göra jobbet till en början medan vi tar en frukost på ”seglande fot”. När vi ärmar oss Hirsholm utanför Fredrikshamn så tilltar vinden en aning samtidigt som vi kan vika av rakt norrut mot Skagen. Sammantaget gör detta att vi kan sätta segel och äntligen få segla ordentligt. Detta känns jätteskönt då det den senaste tiden har varit väldigt mycket motorgång. Vi får en väldigt fin bog upp mot Skagen med vinden in strax för om tvärs. Vi loggar stundtals gott och väl 9 knop tack vare en fin vind och en medström på över 2 knop.

När vi närmar oss Skagen fylls näst intill hela horisonten av olika typer av fartyg som ankrat upp just innanför Grenen. Troligen är detta ett bra ställe att ankra och invänta sin angöringstid i Göteborg eller längre söderut. Lite märkligt ser det i alla fall ut och vi räknar till hela femton fartyg som ankrat upp just utanför Skagens hamn.

DSC05245

 När vi kommer in i Skagens hamn möts vi av en odör av ruttnande fisk som genast får barnen att säga att vi skall byta hamn. Det blir det inte tal om och efter en stund har vi passerat det västa vindstråket och inne i hamnen är luften så frisk den kan bli inne i en gryta med ett drygt hundratal gästande fritidsbåtar. Vattnet i hamnen är allt annat än fräscht men annat är kanske inte att vänta i partymetropolen.

Vädret har nu blivit riktigt fint och ser ut att kunna bli en av segelsemestern finaste och varmaste dagar. Vi var sin cykel och trampar norrut mot sanddynerna på grenen. Halvvägs framme kommer vi till Skagens fyr som är öppen för besökare, vilket inte får missas! 210 steg senare i en riktigt smal spiraltrappa tar oss upp till lanterninen och en helt magnifik utsikt över Skagen och Grenen.

DSC05258Det var en betydligt lättare vandring nerför än uppför trapporna så vi trampade gladeligen vidare på våra hyrcyklar. Framme vid turistinformationen på Grenen parkerade vi åter cyklarna och satte oss på Sandormen som tog oss hela vägen ut till yttersta spetsen på Grenen, eller Danmarks riktiga rundningsmärke för sjöfarten, ”Cape Grenen”. Det var inte direkt varmt i vattnet men många bytte ändå om för att få ett bad i Kattegat, Skagerrak och Nordsjön på en och samma gång. Stora skyltar om att det är förenat med livsfara att bada finns överallt men det verkar vara mest i det fall vädret är lite sämre. Att det trots allt är konstiga och oberäkneliga strömmar som råder runt Grenen är klart då det även vid lugnt och stilla väder kommer vågor från alla håll och kanter på en och samma gång. Skall det dessutom pressas en massa vatten förbi i en eller annan riktning kan det säkert bli riktigt lurigt att kliva i.

DSC05307

Väl tillbaka i Skagens avslutade vi dagen med att cykla runt lite i Skagens by och äta en is med guf (glass med smet till gräddmunkar), lite udda men en dansk specialitet som måste provas! Partyt i hamnen slutade inte förrän mitt i natten men det hör ju säkert till standarden i Skagen.