2010-08-06 – Dag 14 – Sæby

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

--:--

Hamn:

Sæby

Ankomst kl:

--:--

Hamn:

Sæby

Distans:

0 NM

Snittfart:

0,0 knop

Vind:

Växlande 1-3 m/s.

Väder:

Mellan 18 och 22°C, inledningsvis regn men sedan soligt och fint

Gångtid:

0:00 h

Motortid:

0:00 h

Total Motortid:

165,4 h

 

Idag blev det ytterligare en rejäl sovmorgon. Regnet upphörde inte förrän vid 10-tiden på förmiddagen. När alla har vaknat och vi hunnit med frukost och morgondusch så tar vi en promenad upp i byn. Sæby håller verkligen för sitt rykte. Det är en lite större by med mycket butiker, restauranger, gallerier och konsthantverkssmedjor. Trots att en del lyxrenoveringar syns till i byn så är det ändå en klar känsla av genuint gammalt danskt som finns kvar. Viss av husen härstammar till och med från 1500-talet, vilket inte är så dåligt.

I hamnen ligger en riktigt stor dansk motorbåt, en Princess 58 som alla förbipasserande tittar på och kommenterar. Det upphör dock när deras kompisar glider in i hamnen med sin Ferrirra 780 (eller något liknande, motorbåtar är ju inte riktigt min grej). Helt plötsligt ser en Princess 58 ut som en liten följebåt som fick maka på sig och läggas lite käckt på utsidan.

På kvällen får vi ett trumpetsolo från någon i röd uniform och röd båtmössa samtidigt som den danska flaggan halas kl 21:00. Mycket stämningsfullt som dessutom får all annan verksamhet i hamnen att avstanna för ett ögonblick.

Ja, Sæby var en klart trevlig bekantskap som på sitt egna lilla vis kan mäta sig med Dragør och Gilleleje som annars är två av semesterns favoritställen.