2010-08-04 – Dag 12 – Hals, i Limfjordens mynning

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

06:23

Hamn:

Grenå

Ankomst kl:

12:55

Hamn:

Hals

Distans:

43,5 NM

Snittfart:

6,7 knop

Vind:

S-SV 4-6 m/s.

Väder:

21°C soldis, kall natt och morgon med mycket dagg

Gångtid:

6:32 h

Motortid:

6:42 h

Total Motortid:

161,3 h

 

Vaknade ganska tidigt och bestämde oss för att följa traditionen i Grenå som verkade vara att man skulle vara långt ut på havet redan före 8 på morgonen. Vi gnuggade sömnen ur ögonen och kastade loss riktigt tidigt. Det var bättre att komma iväg tidigt speciellt som DMI hade utlovat att ett regnväder skulle komma in fram emot kvällen och då ville vi gärna vara i hamn. Med tanke på att dagens distans var lite drygt 40 sjömil så var en tidig start inte fel.

Vinden hade en ganska hyfsad vinkel gentemot vår kurs så vi gjorde ett försök att segla men tunga Blue Bird ville knappt komma över 4 knop då vinden gav en lite väl platt slör. Lite mer halvvind hade gjort gott men nu stod bara storen och fladdrade i dyningen. Vi han inte ens stänga av motorn innan vi konstaterade att vi skulle behöva lägga hela dagen ute på Aalborgsbukten om vi skulle segla hela vägen. Vi rullade in storen men behöll genuan ute. På det viset fyllde i alla fall ett segel och gav lite extra fart så med motorn på vanligt marschvarv så höll vi stundtals både 7 och 8 knop, det kändes lite bättre. Även detta var en ganska tradig överfart som inte ger mycket till stimulans. Här har i alla fall svenska Bohuslän en klar charm, det händer alltid någonting på dagsrutterna.

Hals ligger ungefär längst in i mitten av Aalborgsbukten och utgör det östra inloppet till Limfjorden. Då hela bukten är väldigt grund så börjar inloppet till Hals långt ut i bukten men vi som inte är fraktfartyg kan gena lite innan vi måste hålla oss till den muddrade kanalen in. Det känns lite märkligt när man är så långt ut på havet att man knappt kan se husen iland ändå bara har 4 meters djup. När vi närmar oss Hals så tilltar vinden en aning och dyningen börjar bli ganska tradig så vi ät glada att vi gav oss iväg tidigt.

Hals är en ganska liten hamn och det finns inte så många alternativ att förtöja Blue Bird, vi hamnar utanför en norsk segelbåt som visar sig vara en jordenruntseglad Mamba 36:a. Det går alltså att ta sig jorden runt även i en ganska ”vanlig” båt! Hamnen är ganska öppen för vindar från SO och vinden hade vridit dit i samband med att det ökade. Sjön gick in en del men vi låg bra där vi låg.

En liten promenad upp på land visade att det var stor hamndag med en massa aktiviteter. Det hela kändes dock ganska mycket ”byhåla” med gamla joddlartanter och krimskrams-loppis, inte mycket för oss. Vi gick till affären, köpte oss lite lunch och kick ner till båten igen. Nu han vi precis komma i ordning innan vinden tilltog ytterligare och en rejäl regnskurdrog över oss alla i och runt Hals. Nu var vi riktigt glada för att vi gick tidigt ifrån Grenå! Eftermiddagen ägnade vi åt läsning och den vanliga ”titta på andra båtar som lägger till i hamnen”-aktiviteten.