2010-08-02 – Dag 10 – Låååånga transporter

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

13:24

Hamn:

Gilleleje

Ankomst kl:

21:39

Hamn:

Grenå

Distans:

49,8 NM

Snittfart:

6,0 knop

Vind:

NV 1-4 m/s.

Väder:

24-20°C strålande solsken och moln från väster på kvällen

Gångtid:

8:15 h

Motortid:

8:24 h

Total Motortid:

154,4 h

 

Morgonen var trots nattens ruskväder riktigt fin och solen torkade snabbt upp regnet. Vi fick till och med lite energi över så att vi skurade hela Blue Bird så att hon glänste. Peken fick till och med en ordentlig skurning så att den fick tillbaka sin riktiga träfärg. Vi pratade en stund med en familj från Stockholm som hyrt båt och som fått problem med sin rullgenua. Inrullningslinan hade gått av och han behövde lite tips på hur man tog isär rulle för att montera fast en ny lina. Dom hade en pojke på 10 år samt en flicka som var några år yngre och alla barnen fann varandra snabbt och blev omgående badkompisar på Sjællands långgrunda sandstränder.

På SMHIs prognos kl 12:55 sa dom att de lugna vädret med 2-5 m/s från NV skulle stå sig till i morgon förmiddag men att det senare skulle öka till 8-11 m/s samt möjligen 13 m/s i väster. Det är inget väder vi vill ha om vi skall gå till Grenå så vi beslutar snabbt att kasta loss och tuffa för motor mot Grenå. Vi kände lite att om vi inte kom iväg nu så kanske vi skulle få vänta några dagar och då kanske få en del gammal sjö att tampas med. Det skulle ta hela eftermiddagen och kvällen men nu ville vi vidare till Grenå så att vi inte skulle vara så oskyddade för västvindar.

Vinden pendlade mellan 0,5 och som mest 4 m/s och var aldrig mer än 20° åt något håll från den kurs vi hade så Penta fick kämpa på medan Nisse skötte det mesta av styrningen. En perfekt lösning förutom att det tenderar till att bli lite långtråkigt. Vi ser väldigt många tumlare i små grupper om några få upp till kanske 8-10 stycken i princip längs hela rutten. Väldigt roligt att se så många som dom verkar vara och vi lyckas säkert se 60-70 st under vår dag ute på Kattegat. Dom är däremot inte synliga så länge så jag gav upp hoppet om att kunna fånga dom på bild, jag är helt enkelt för långsam! Vid ett tillfälle var vi bara tre meter ifrån en tumlare som gick upp för att hämta luft och man kunde klart och tydligt höra det karakteristiska blåsljudet när dom rensar luftkanalen på hjässan, mäktigt!

Efter en lång dag på havet som för ovanlighetens skull var lugn och sansad under hela resan så angör vi Grenå hamn samtidigt som solen går ner och det blir mörkt. För första gången får man en liten känsla av höst och augusti i form av en aning lite kyligare luft och en mörkare kväll. Hamnen är proppfull med båtar så vi hamnar som tredje båt längst in i hamnen. Båten längst in skall gå tidigt i morgon så vi lovar att vara beredda kl 08:00.