2010-08-01 – Dag 9 – Äntligen Gilleleje

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

11:29

Hamn:

Helsingborg

Ankomst kl:

13:54

Hamn:

Gilleleje

Distans:

14,1 NM

Snittfart:

5,9 knop

Vind:

NV 4-5 m/s.

Väder:

ca 23°C Soligt och fint

Gångtid:

2:24 h

Motortid:

1:54 h

Total Motortid:

146,0 h

 

Efter en ganska guppig natt där Öresunds dyning rullat rätt in i hamnen, aningen dämpad av vågbrytare och en massa båtar förstås men ändå klart störande så kastade vi loss direkt på morgonen och styrde mot Gilleleje. Vi satte segel rakt utanför hamnen och fick en stunds halvvind upp mot den danska sidan i sundet. Vi gjorde hela 9 knop (SOG) tack vare en stark medström på lite drygt 2 knop. Glädjen varade dock inte så länge då vinden helt plötsligt vred 90° mot oss och avtog en aning så att vi fick kryss lite drygt 4 m/s! Detta skifte skulle komma först om ett dygn om man skall tro på SMHIs prognoser, fast det har vi ju i stort slutat upp med att göra! Nä, vi längtade fram till Gilleleje och rullade helt enkelt in seglen och lät Penta sköta framdriften istället.

Väl framme i Gilleleje kan vi konstatera att vi är ungefär en vecka försenade, detta var ju vårt mål redan den 25/7 då vi istället fick söka oss till Helsingør för att söka väderskydd. Så, Äntligen Gilleleje! Vi fick en riktigt bra plats i småbåtshamnen med mått som gått och väl rymde vår Blue Bird, någonting för GREFAB att ta efter. Eftermiddagen ägnade vi åt att ströva runt i byn och insupa en härlig och genuint dansk fiskehamnsatmosfär. Gilleleje är en mycket mysig hamn som dock överträffas en liten aning utav Dragør. Det är dock bara i Gilleleje som man verkligen ser att det är en stor fiskerinäring närvarande då varvet är i full gång med äkta träbåtsrenovering av gamla men fortfarande verksamma fiskebåtar.

Vi träffade vår gamla bryggranne ifrån Björlanda vars som Max också seglar med Elin och Erik i BKSS. Dom hade planer på att dra sig upp till Anholt och fattade ett snabbt beslut när en ny väderprognos presenterades på hamnkontoret. Dom stack iväg norrut och skulle gå för motor under eftermiddagen och kvällen. Stod dom på ordentligt så skulle dom kunna vara framme innan midnatt. Själva kostade vi på oss lite ”dansk nationalrätt”, friterad rödspättafilé med pommesfrites och remoladesås samt en väl kyld Tuborg för den som har åldern inne. Kanske inte det mest kulinariska man kan inta men det passar mycket bra på kajen i Gilleleje!

När vi går och lägger oss förbereder vi oss för att det skall komma regn på natten, det har DMI utlovat och dom har ju oftast rätt. Just som kyrkan i Gilleleje har slagit 23:00 så kommer dom första dropparna samt ett antal ordentliga blixtar som lyser upp hela himlen i nordväst. Hoppas att våra vänner från Björlanda hunnit fram till Anholt innan det brakade lös allt för kraftigt, men min uppskattning är att dom nog inte klarade hela vägen. Vi får se efter semestern när vi träffar dom igen. Strax öppnar sig himlen fullkomligt och ett skyfall av stora mått sätter in och håller i sig till fram på tidiga morgonen.