2010-07-31 – Dag 8 – Sjösjukan hälsar på, igen!

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

08:14

Hamn:

Dragør

Ankomst kl:

14:01

Hamn:

Helsingborg

Distans:

29,5 NM

Snittfart:

5,0 knop

Vind:

S-SV 8-13 m/s.

Väder:

ca 22°C Soligt och fint men lite disigt

Gångtid:

5:45 h

Motortid:

1:18 h

Total Motortid:

144,1 h

 

Idag vaknade vi till vrålande Rolls Roys-motorer, man vill i alla fall att det skall vara så flådigt när man väcks strax före sju på morgonen av att ett par fullastade Boeing 747 lyfter från Kastrups flygplats. Vad det i verkligheten var som vrålade vet vi inte men vakna var vi i alla fall. Susanne och jag tar en snabbdusch innan vi löser in betalkortet till Dragørs hamn. Vi har nu legat i hamnen i tre dygn och har betalat 2:50 danska kronor per kWh. Totalt hade vi förbruka för knappt 20 kronor, alltså lite knappt 3 kWh per dygn. Det skulle alltså kosta ungefär 7:50 per dag att få ström som täcker vår förbrukning. Detta skall ställas i relation till de flesta svenska hamnar som tar mellan 30 och 50 kronor per dygn! Inget annat är sen ocker!

Vi hissade segel direkt utanför hamnen och satte kursen norrut just utanför Köpenhamn. När vi passerat Köpenhamn så får vi en plattläns som sedan följer os nästan hela den fortsatta resan, och det är ju inte optimalt. Det gör dock ganska bra då vinden är lite lagom på ca 8 m/s så att seglen lätt fyller och häller sin form utan allt för mycket fladder i förseglet. Halvvägs upp till Ven har vinden dock ökas så pass mycket att vi väljer att rulla in förseglet då det annars bara står och slår när båten nu pendlar lite mer i den tilltagande sjön. Så händer det igen, sjösjukan slår till bland besättningen på Blue Bird och den ursprungliga planen att ta oss till Gilleleje får än en gång stryka på foten, nytt mål är Helsingborg. För att lugna ner rörelserna stöttar vi lite med motorn så att vi har lite bättre fart genom vågorna och därmed lättare kan hålla en stabil kurs. Efter Ven höjdar vi något och går ifrån plattlänsen vilket också gör att vi kan stänga av motorn igen, storen ger nu tillräckligt med stabilitet på egen hand. Vi passerar strax före en av Öresundsfärjorna och kan ta ner storen i skydd av Helsingborgs pirer. Denna gången har vi inga missöden!

Vi glider in i Helsingborgs norra hamn för andra gången denna sommar och lägger oss längst ut på nocken på bryggan direkt nedanför Helsingborgs Yacht Club. Det visar sig att mycket av dyningen ute i sundet går rakt igenom in till småbåtshamnen så en helt stilla plats får vi inte men det är i alla fall slut på sjösjuka!

Det är fullt röj på kajen då det visar sig vara sista dagen av Helsingborgsfestivalen med fullt tivoli på kajen, bungyjump i hamnen, Elida vid kajen som försöker förmedla sitt budskap och artister som avlöser varandra på stora scenen. Elin och Erik fick syn på ett antal stora uppblåsbara badbollar som man kunde kliva in i och springa runt i ute på vattnet som dom bara måste prova. Det var tydligen riktigt jobbigt och det blev ganska dålig luft i bollen efter en stund, men roligt var det helt klart, och värt alla pengarna som pappa fick lägga upp var det tydligen också!

Nicklas Strömstedt spelade trallvänligt tidigare på eftermiddagen och i skrivandets stund (ca 22:15) spelar kvällen paradnummer Timo Räisänen, dessutom med kvällens högsta volym. Fullt drag i Helsingborgen alltså!