2010-07-29 – Dag 6 – Dragør, en riktig pärla

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

--:--

Hamn:

Dragør, flytt av plats då vi låg vid kranen

Ankomst kl:

--:--

Hamn:

Dragør

Distans:

0 NM

Snittfart:

0 knop

Vind:

SV-NV 5-8 m/s.

Väder:

Inledningsvis fint, ca 20°C senare regn från NV

Gångtid:

0:00 h

Motortid:

0:12 h

Total Motortid:

142,8 h

 

Vädret är i början av dagen riktigt fint men när Susanne och Elin är och duschar så öppnar sig himlen fullkomligt och vi får en riktig störtskur. Det är knappt att jag och Erik hinner stänga alla luckor och sätta upp väggarna på sittbrunnskapellet. Mitt i detta kommer Elin och Susanne springandes blöta som två dränkta katter. Vi rider ut regnskuren med 11-kaffe som för ovanlighetens skull kommer prick klockan 11:00! En av dom lokala fiskarna kommer samtidigt och ber oss flytta på oss då dom skall sjösätta en liten fiskebåt senare på dagen. När regnskuren upphör så flyttar vi oss ett snäpp akteröver och hamnar nu som andra båt vilket är hel OK för oss, vi ligger i vilket fall som helst riktigt bra här långt in i hamnen.

På dagen går vi runt på torget och tittar på Dragørs fiskemuseum, ett lotsmuseum som håller på att skapas samt en renoverad och bevarandeskyddad fiskebåt, K571 Elisabeth, från tidigt 1940-talet som användes för att smuggla judar till Sverige under 2:a världskriget. Väldigt fina landsortsmuseer som det klart och tydligt märks att lokala drivkrafter håller under sina vingar. I lotsmuseet pratar vi med en man som tidigare varit lotschef i Dragør och som nu gör allt för att det gamla lotshuset skall kunna köpas in och göras om till ett permanent museum. Huset var i drift som lotsstation så långt fram som till 2007 då den nya stationen byggdes lite längre ut i hamnen.

DSC05116

Blue Bird med Dragør gamla lotsstation i bakgrunden. Styrhytten ovanför fördäck tillhör K571 Elisabeth

På eftermiddagen återkommer regnet och denna gång i ett mer ihållande strilande. Under tiden skriver vi lite loggbok, läser, vilar medan barnen snickrar en leksaksbåt i ett av stånden på torget.