2010-07-28 – Dag 5 – Tack och adjö till Copenhagen

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

08:01

Hamn:

Kristiania, Köpenhamn

Ankomst kl:

12:53

Hamn:

Dragør, via Margretheholms hamn

Distans:

10,5 NM

Snittfart:

4,9 knop

Vind:

SV 1-3 m/s.

Väder:

Strålande solsken ca 23°C

Gångtid:

2:12 h

Motortid:

2:24 h

Total Motortid:

142,6 h

 

Efter en lugn och skön natt mitt i Köpenhamn beslutar vi oss för att det inte är riktigt denna del av Danmark vi är ute efter just nu. Vi kastar loss och tråcklar oss ut innan alla kanalbåtar börjar köra. Dom kommer ju under broarna medan vi som har masten måste köra mot trafiken och kanalen är inte bred nog för ett möte. Det hade givetvis löst sig även senare men vi ville ändå vidare så siktade på att äta frukost i hamnen på östsidan istället.

DSC05069

Väl framme i Margretheholms havn åt vi frukost och tog oss en funderar över vad som skulle hända med resten av dagen. Hamnen var inte alls någon mysig hamn. Utsikten bestod av ett nedlagt varv och ett av Vattenfalls kraftverk och deras askdeponi. Nä nu fick det bli tack och adjö till Copenhagen och vi siktade på Dargør istället. Återigen var det väldigt ont om vind så vi gick ännu en dag för motor, nu söderut längs Amagers östra kust.

DSC05095

Vi passerade under inflygningen till Köpenhamns flygplats Kastrup och en bit längs den konstgjorda ön Peberholm där Öresundsbron går ner i en tunnel sista biten över till Danmark. Inne i Dragörs hamn hittar vi en bra plats långt in vid torget och upptäcker snart att det är Dragør-museernas vecka och fullt av aktiviteter i hamnen, vilket fullträff! Nyrökt makrill direkt från rökeriet i hamnen får förgylla dagens lunch.

På eftermiddagen går vi en promenad upp i byn och upptäcker att Dragør är en helt underbar gammal by som uppfyller alla tänkbara kriterier på genuint gammalt danskt! Billigt i affärerna är det däremot inte så något större ställe för att bunkra är det inte. I byns enda ”liquor store” hittar vi en föreståndare som kommer från Lysekil utav alla ställen. Hennes sortiment är stort men om man bara har en eller två flaskor av varje sort så har man nog inte så stor omsättning, summa summarum; fel ställe att handla på!

DSC05111

En av alla härliga gator i gamla Dragør

I morgon skall det bli lite sämre väder så vi beslutar oss redan nu för att vi troligen kommer att ligga kvar även över morgondagen så vi har ingen direkt brådska att hinna med allt i hamnen redan första dagen.