2010-07-24 – Dag 1 – Smygstart till Donsö

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

17:29

Hamn:

Björlanda Kile

Ankomst kl:

20:49

Hamn:

Donsö

Distans:

15,8 NM

Snittfart:

5,4 knop

Vind:

4-6 m/s O-NO

Väder:

Lugnt och fint väder, inte mycket vågor vid ostan och ca 20°C

Gångtid:

2:55 h

Motortid:

1:06 h

Total Motortid:

132,8 h

 

Efter i stort sett en hel dags lastande så var det dags att äntligen få kasta loss på årets semestersegling. Vi hade i år tröttnat på trängseln med norrmän i norra Bohuslän och bestämt oss för att gå söderut mot Danmark och kanske Tyskland. Utan mycket mer än det som plan styrde vi ut från Björlanda Kile och satte kurs söderut.

När kvällen börjar närma sig bestämmer vi oss för att göra stopp och vara väl förberedda för ett långt ben söderut mot Gilleleje eller något liknande. Det blev Donsö som låg närmast och vi lade oss till ro utanför en motorbåt som i det närmaste verkade vara bofast i hamnen.

Just som vi skulle gå och lägga oss så hörde vi något konstigt ljud ifrån sittbrunnen och vid närmare kontroll visade det sig att vi haft närgånget besök av fiskmås, fiskmås som säsongen till ära tydligen bara äter blåbär! Det var inte annat att göra än att ta fram spann och skurborste för det mesta hade hamnat på teaken i sittbrunnen som Ing-Britt så fint hade skurat rent bara en vecka innan. Fläckarna brände fast ordentligt och det kommer nog tyvärr ta lång tid innan dom bleknar bort.

Väderprognosen lovade NO, 7-11 m/s och vridande till NV och möjligen ökande till 13 m/s samt avtagande till kvällen. Det var alltså i det närmaste perfekta förhållanden för att dra söderut. Vi satte ringklockan på 05:00 för att komma iväg tidigt på det nästa 90 distansminuter långa benet till Gilleleje.