2009-08-08 – Dag 20 – Tornholmen -> Björlanda Kile

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

09:51

Hamn:

Tornholmen

Ankomst kl:

16:44

Hamn:

Björlanda Kile

Distans:

18,1 NM

Snittfart:

3 knop

Vind:

SO-SV 4-6 m/s

Väder:

26°C Solsken

Gångtid:

4:12 h

Motortid:

0:48 h

Total Motortid:

76,3 h

 

Så går då semestern mot sitt slut, vi behöver ta oss hem idag då Erik skall börja på Ishockeyskolan redan i morgon söndag och Elin på handbollsskolan på måndag morgon.

Då vädret fortfarande är riktigt bra så beslutar vi att ta chansen att segla söderut med den ostliga vinden så länge den varar, prognosen säger att det skall vrida mot ost, över syd under dagen. Några få slag blir det på vår seglats söderut och vinden vrider så sakteliga enligt prognos och vi kan för en gångs skull dra nytta av detta vrid och seglar i en båge ut över Marstrandsfjorden. Vi slår in i Sillesund strax norr om det lilla grund där Telefonica Blue tidigare i år så förargligt gick på grund.

Det fina vädret gör att vi inte direkt har bråttom in i hamn och vi ankrar upp norr om Stora Kalven för att bada och njuta lite mer av sommaren. Det är ganska stark ström från Nordre Älv så vi ligger stilla och lugnt för ankar med vinden in rakt från styrbord. Här var det inte en tillstymmelse till att pendla då strömmen höll oss stadigt mot vinden, en märklig men härlig känsla. Med så stort flöde i Nordre Älv var det näst in till sötvatten vi badade i. Efter tre timmar med mera bad och solande var det så dags att styra hemåt och avsluta seglingssemestern 2009 för gott. Som alltid är det just när man måste avbryta som det är som härligast. Den lilla slör vi fick in i Björlanda gjorde vi nästan 9 knop och det var inte med någon större vilja vi rullade in våra segel.