2009-08-01 – Dag 15 – Hunnebostrand -> Lilla Kornö

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

09:07

Hamn:

Hunnebostrand

Ankomst kl:

11:46

Hamn:

Lilla Kornö

Distans:

13,4 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

VSV 4-7 m/s

Väder:

21°C Solsken

Gångtid:

2:39 h

Motortid:

1:30 h

Total Motortid:

66,0 h

 

Äntligen har vädrets makter gett med sig och återlämnat lite hopp till oss som faktiskt försöker få lite semester. Vindarna är nu nere på beskedliga 5-6 m/s och det måste nog vara världsrekord i hur fort man kan tömma en gästhamn. Folk kastar loss nästan i panik för att bara komma ut på havet och söka sig nya hamnar. Själva har vi ett liknade beteende då vi beslutat att gå söderut och tar en frukost under gång genom Sotekanalen. Vi säger hej då till familjen Holm och Tummelisa och siktar söderut, utan ett egentligt slutmål planerat. Efter Kungshamn sätter vi segel då farleden öppnar upp en aning och vi får en härlig segling runt Bihus Malmön och över Brofjorden. Innanför Lilla Kornö fattar vi ett snabbt beslut om att förära denna hamn ett  besök. Vi har aldrig varit där tidigare men har hört att det skall vara mysigt och dessutom en väl skyddad hamn.

Allt vi hört om Lilla Kornö visar sig vara sant, en mycket pittoresk liten gammal fiskarby men 32 hus som gemensamt och solidariskt äger allt på ön. En moderat hamnavgift och väl ordnat med landström och dusch men vatten till oss båtturister fanns inte på bryggan och toa var i form av torrdass. Vi var riktigt nöjda med vårt val av natthamn och fick dessutom vara med om en lokal brandövning där byns alla invånare fick vara med och öva.

DSC00808

Tummelisa har även dom styrt söderut och tänkte sig först in på Bohus Malmön men tyckte inte det var bra och dom kom in till oss på Lilla Kornö istället. Nu fick vi ligga bredvid varandra och kunde då lite lättare kommunicera och samordna alla måltider och fikapauser. På kvällen grillade vi och var då hänvisade till någon av de tre tillåtna grillplatserna. Jag valde den västra piren, tillsammans med alla andra traditionsenligt grillande män. Vi enades gemensamt om att fortsätta vidhålla att detta uppdrag är komplicerat och ansvarsfullt och inte kan skötas av någon annan familjemedlem, trots att det faktiskt är ganska avkopplande och ofta förknippat med ett burkigt pssst och efterföljande svalkande klunkar.

Vi får en mycket trevlig kväll i sittbrunnen på Blue Bird som endast störs något av Lilla Kornös envetna myggkoloni.

DSC00818