2009-07-28 – Dag 11 – Gluppö -> Hunnebostrand

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

08:23

Hamn:

Gluppö

Ankomst kl:

10:35

Hamn:

Hunnebostrand

Distans:

11,0 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

SV-V 8-10 m/s

Väder:

19°C Mestadels soligt men med förbipasserande moln

Gångtid:

2:12 h

Motortid:

2:12 h

Total Motortid:

64,5 h

 

Nu har vi legat i Gluppöbasängen i två nätter och vill helt enkelt härifrån. Vi kastar loss direkt efter reveljen och sätter kurs mot Hamburgsund med målet att proviantera och duscha för att sedan fortsätta till något annat ställe. Vi tog vägen förbi Getryggen och Trinisla som båda verkade bra ställen att testa någon annan gång och kom så småningom in i Hamburg sund. Där var det likt alla andra hamnar helt proppfult och vi gick bara förbi då det inte ens gick att hitta en temporär förtöjningsplats värd namnet. I rännan ner mot Dannemark åt vi frukost och gick vidare för motor förbi ett ganska så skvalpigt Valö. Vi hamnade återigen i Hunnebostrand, där det så här pass tidigt var lätt att få en bra plats. Just när vi lägger till ser vi familjen Osterman två båtar bort. Vi hejar snabbt på dom och kommer överens om att höras på telefon för dom är på väg ut till en naturhamn någonstans utanför Hunnebo. Strax efter att vi lagt till träffar vi också på Annette och Anders Wigart, en kollega från tiden med Komartek, som lagt till med sin Westfjord 310 (som egentligen är en 340!). Det var flera år sedan jag och Anders pratades vid senast så jag hamnar hos dom en stund medan Susanne och Elin går till duschen. Anders stävstege ramlar i vattnet och då den inte är säkrad med en tamp så landar den ganska omgående på botten, ca 5 meter ner och helt utom synhåll. Efter några försök får jag och Erik dock upp den igen genom att dragga med Eriks nya ankare till dingen. Anders bjuder senare Elin och Erik på bärgarlön i form av glass då vi tar en promenad tillsammans med deras hund Bella.

Efter lite telefonerande fram och tillbaka beslutar vi oss för att vi skall besöka Lisa Nylander från gymnastiken som bor med sina föräldrar Jessica och Krister samt bror Jonathan på norra änden av Ramsvikslandet (som är namnet på norra delen av ön utanför Sotekanalen). Dom hämtar oss i hamnen med sin båt och vi bjuds på en härlig grillkväll tillsammans med Lisas mormor Pamela och morfar Svenne. Vi får också en lite guidad tur ut på klipporna bland de gamla stenbrotten. Husen dom bor i är gamla stenhuggarbostäder sedan bygget av Sotekanalen. Sent på kvällen blir vi tillbakakörda till båten, denna gången med bil och det är inte ett dumt alternativ då det blivit riktigt kallt i vinden på kvällen.

DSC00762

Skrotsten på norra spetsen av Ramsvikslandet, ett minne av svunna tiders stenhuggeri.

DSC00764

Vy åt norr från Ramsvikslandet och man förstår fort att det kan vara ganska så besvärliga förhållanden när vinterstormarna ligger på från väster. När bilden tas blåser det ungefär 8 m/s.