2009-07-24 – Dag 7 – Grebbestad -> Ekenäs

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

10:16

Hamn:

Grebbestad

Ankomst kl:

13:10

Hamn:

Ekenäs

Distans:

16,9 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

SV 8-12 m/s

Väder:

20°C

Gångtid:

2:54 h

Motortid:

1:06 h

Total Motortid:

59,3 h

 

Efter två regniga dagar i Grebbestad ville vi byta till någonting annat, vad som helst duger så när vi kastade loss visste vi inte vart vi skulle hamna. Först ute vid kumlet i inloppet till Grebbestad var det dags att bestämma oss, norr eller söder, och valet föll på nordlig kurs då det blåste en frisk sydvästlig vind. Vi fick en mycket härlig segling norrut upp förbi ”Stånge Huvud” och vidare genom Havsstensund och ut i Kosterfjorden.

DSC00695

Elin var inte helt nöjd med sjögången på Kosterfjorden och hon fick en sjösjuketablett för första gången. Vi gick snett över den lite öppna fjorden där sjögången var som värst för att komma i lä om Ramsö och övriga Kosterskärgården. Vi visste ännu inte riktigt vart vi ville men tog ner seglen utanför den stora viken som heter Kosterhamnen och gick på vinst och förlust in i Ekenäs för att se om det finns plats för oss. Efter viss tvekan lade vi oss längst ut i en trave om sju båtar, det är på de flesta platserna endast tillåtet att ligga med bredsida i denna hamn och vi hamnade till en början ytterst. Senare gick en av båtarna innanför och vi hamnade som sjätte båt av sju i en hamn som titt som tätt besöks av Walona och en annan Kosterkatamaran. Det får ligga max sju båtar i bredd men det tycker tydligen Walonas kapten är drygt sju för många för han tutar och skäller på allt och alla som han tycker ligger i vägen.

Efter en ordentlig seglingsdag blir man hungrig och vi avnjuter en god kycklingafrikana inna n vi tar en liten kvällspromenad. Elin var på dagen påtagligt trött och det kan nog vara bra att testa med en halv dos av sjösjuketabletterna nästa gång!