2009-06-14 – Volvo Ocean Race, Start ben 9 i Marstrand

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin, Erik, Ing-Britt, Rolf och familjen Holm med Linda, Patric, Linnéa och Philippe

Avgång kl:

08:09

Hamn:

Björlanda kile

Ankomst kl:

18:05

Hamn:

Björlanda kile, Marstrand

Distans:

32,7 NM

Snittfart:

3 knop

Vind:

3-9 m/s V

Väder:

Molnig till soligt 19°C

Gångtid:

9:56 h

Motortid:

6:15 h

Total Motortid:

19:29 h

 

Söndagen den 14:e juni gick starten av det nionde benet av Volvo Ocean Race från Marstrand. Vi ville givetvis vara med på plats efter att det senaste halvåret följt tävlingen efter bästa förmåga via internet och TV4s veckomagasin på en halvtimme (lite klent för att vara arrangerande nation!).

Redan vid 8-tiden gick vi ut och satte kursen mot Marstrand. Vi fick en fin segling upp till Albrektsunds kanal och därefter en ordentlig titt på VOR-båtarna som fortfarande låg vid kaj i Marstrand.

DSC00081 Vi gick och lade oss på dragg i norra viken på Klåverön för att få en lunch och avvakta tills båtarna började röra sig utåt startområdet. Marstrandsfjorden bjuder alltid sjögång oavsett väder så vi ville inte vara där ute allt för tidigt. På VHF kunde vi höra att Polis, Kustbevakning och Sjöräddning gjorde sig klara för att eskortera VOR-båtarna ut till starten så då drog även vi oss utåt. Vi valde att inte ligga vid startområdet utan ligga söder om det avlysta området i hopp om att få komma nära båtarna när dom gav sig av söderut.

Den enda av båtarna som kom mriktigt nära oss var Green Dragon som gjorde ett slag bara 30 meter norr om oss. det var väldigt svåra förhållanden, som alltid på Marstrandsfjorden, och de flesta av båtarna satsade på den norra delen av startområdet och där låg ju då inte vi.

DSC00150 

Gammal dyning rullade in hela tiden så vi fick lite besvär av sjösjuka ombord på några av gastarna men vi lyckades hålla oss kvar tills hela fältet hade kryssat upp till Hamneskär och Pater Noster. Då drog vi oss in till rundningsmärket vid starten för att se dom runda upp och vända söderut.

DSC00203

En riktigt tuff rundning där flera båtar fick kriga om platserna. Tyvärr var det ingen vidare prestation så här långt från våra svenskrelaterade hopp i Ericsson 3 och 4, men det finns ju en del distansminuter kvar att jobba på.

Efter att alla VOR-båtar rundat upp blev det en kapplöpning utan like in mot Marstrand igen. Det hela påminner mer om morgonrusningen i Tingstadstunneln än inloppet till en av Sveriges vackraste hamnar. Jag har aldrig tidigare känt en dieselsmogg som gjort det svårt att andas, här kan vi inte vara kvar! Vi fortsätter igenom Marstrand och lägger oss på dragg på samma plats vi låg i förmiddags för att få lite frisk luft och lugnt vatten. Till fikat hör vi på VHF-radion att Telefonica Blue har gått på grund och att räddningsinsatser är på plats med länspumparna klara men att dom först vill klara sig själva.

Efter att ha återhämtas oss en aning från dieselångor och gammaldyning lättar vi ankar och styr tillbaka mot Björlanda.