2009-05-02 – Äntligen lite riktig segling

Besättning:

Mikael, Susanne, Elin och Erik

Avgång kl:

11:55

Hamn:

Marstrand

Ankomst kl:

14:00

Hamn:

Hönö

Distans:

10,1 NM

Snittfart:

5 knop

Vind:

8-10 m/s S-SV

Väder:

Sol och 18°C

Gångtid:

2:05 h

Motortid:

0:55 h

Total Motortid:

4:20 h

 

Vi hade inte någon brådska på morgonen och vaknade till en något mer blåsig dag där vinden vänt mot syd och ökat en aning.  Vi tog en promenad på ön på förmiddagen för att titta ut över Marstrandsfjorden där rikskval för Optimist och E-jolle genomfördes. Det vqr en härlig syn att se så mycket små segel ute på den stora marstrandsfjorden.

DSCF0072

Bild 1 - E-jollarna gör upp i fjärran på Marstrandsfjorden

DSCF0073

Bild 2 - Optimisterna är inte mindra till antalet, en vacker syn!

Efter en stund på Marstrands klippor utanför Båtellet återvänder vi till båten och tar en först glass för året på vägen dit. Vi kastar loss och går på en kryssbog ut genom södra inloppet ner mot Sillesund. Ett litet rev i genuan räcker för att balansera båten bra och samtidigt få fullt drag i storskotet, som vi ju vill testa lite extra. Det är lite tyngre på skotet idag men vinden ligger mellan 8 och 10 m/s så det är fullt förståligt men det är ändå inte tyngre än förväntat eller önskat. Storskotet funkar alltså riktigt bra även i lite mer vind. Vi kryssar ner genom St Sillesund och kan sträcka ner hela vägen ner till och förbi Sälö innan vi slår västerut för att komma fram till Rammen som är vårt primära mål. Vi tar ner seglen och går in i lagunen på Rammen men väljer att gå därifrån då vinden är lite för sydlig för att vi skall ligga bra där. Reservalternativet blir Rörö, som för all del inte är så särdeles reservbetonat utan är alldeles utmärkt. Väl i hamn äter vi en sen lunch och jag sätter mig i sittbrunnen och splitsar vidare på våra fasta förtöjningstampar medan Susanne och Barnen går en promenad på Rörö.

En god middag, lite vin, godis efter maten och värmaren igång gör kvällen helt perfekt och man längtar redan till semestern då man inte måste bege sig hemåt när man precis hittat ”båtrytmen”.