2007-05-26 – Hemsegling från Henån

Besättning:

Mikael, Rolf och Patrik Pålsson

Distans:

43,8 NM

Snittfart:

4,5 knop

Avgång kl:

10:15

Hamn:

Bavariavarvet Henån

Ankomst kl:

17:35

Hamn:

Björlanda Kile

Vind:

4-7 m/s SV

Väder:

Lätt molnighet och en hel del sol, 13°C

Gångtid:

7:20 h

Motortid:

2:10 h

 

Första turen på egen hand med Blue Bird gjorde vi när vi seglade hem henne till Björlanda Kile. Som extra besättningsmedlem hade vi fått med Patrik som inte ville missa den riktiga premiärturen med Blue Bird.

Första biten gick vi ut för motor på ganska lugna varvtal, den skall ju köras lite mer försiktigt de första fem timmarna. Efter Svinholmen satte vi segel och kryssade ut i Koljö fjord ner mot Malö strömmar. Väl framme i Malö strömmar gick vi återigen för motor då det var rejält strömt och ren kryss. Vi fortsatte för motor i rak motvind till Gullholmen där vi åter hissade segel på en lite öppnare kryssbog. Utanför Hälleviksstrand blev vi omseglade av en Najad 360 och det spelade ingen roll vad vi hittade på med seglen. Planen att välja standardseglen för att ha dom en säsong och sedan byta ut dom mot ”riktiga” segel känns genast som ett bra val, men det blir en lång väntan!

Vi tar ett stopp i Mollösund där vi äter lunch och får vårt första träningspass i ”tilläggning med stor båt”. Resultatet blev kanske inte någonting att skryta med direkt men nu börjar man så sakteliga lära sig hur Blue Bird rör sig i vattnet och påverkas av vindar. Det är allt en liten skillnad i förhållande till Tummelisa och Exocet.

Efter avklarad lunch kastar vi loss igen och styr söderut mot Björlanda. Vinden har nu ökat till 6-7 m/s och vi får en alldeles underbar segling ner genom Kyrkesund, väster om Hjärterön, över Marstrandsfjorden, via Stora Sillesund och Sälö för att slutligen anlända till Björlanda Kile. Det känns härligt att utan större problem kunna logga 8 knop

DSCF0008DSCF0025

DSCF0027DSCF0022