12V-uttag i pedistal

Ett 12V-uttag i sittbrunnen tyckte vi var en bra komplettering. Det är en billig och enkel åtgärd som kan vara användbar i olika situationer; mobilens batteri håller på att ta slut och man bara måste ringa eller vara nåbar, i till exempel en nödsituation, då räcker inte telefonens laddningssladd! Ett kanske troligare scenario är att man kommer in sent på natten till en hamn och behöver lysa upp med strålkastare för att hitta en bra plats, eller att man behöver lysa för någon annan som utav någon anledning har hamnat i problem. Då är det bra att kunna ansluta sin 12V halogenstrålkastare ute i sittbrunnen för att slippa alla förlängningssladdar. Det sistnämnda scenariot har vi faktiskt varit med om vid flera tillfällen.

Montering

1.  Med ett 36mm hålsåg borrar vi upp ett hål i panelen bredvid EVC-panelen till motorn och monterar uttaget där. Man skulle givetvis kunna sätta uttaget på ett bättre ställe där risken för att trassla in eventuella sladdar i ratten är mindre. Vi tyckte att en relativt skyddad placering och förhållandevis liten åverkan på styrpedistalen övervägde till denna placerings favör.
DSCF0003

2.  Den elektriska anslutningen gjorde vi till det befintliga 12V-uttaget vid navigationsplatsen. Dessa båda uttag är alltså parallellkopplade så man får tänka på vilka effekter man lägger på men samtidigt är dom båda avsäkrade på samma sätt.

3.  Kabeldragningen gjorde vi enligt skissen nedan:
12V-uttag Pedistal

Summering

Än så länge har vi inte haft någon större nytta av vårt uttag men när hösten kommer kanske det kan bli aktuellt. Vi är i alla fall övertygade om att detta är en bra och enkel komplettering.
 

Kostnad totalt:

60:-

Då är inte kabel medräknad, den hade vi sedan tidigare.

”Gör-det-själv”-förtjänst:

400:-

Mindre än en timme kan man nog inte få detta installerat för.

Tidsåtgång:

2 h

Kabeldragningen och planerandet var det som tog längst tid.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Ja här kan man knappast göra fel. Möjligen glömma att bryta strömmen och klanta till det med kortslutning i 12V-systemet.